U moru političkih prepucavanja, uvreda, niskih udaraca i podrugljivih tonova na sjednici Gradskog vijeće održanoj u četvrtak bilo je i trenutaka sloge oporbe i vladajućih.

Svijetli primjer je prihvaćanje prijedloga gradskog vijećnika iz redova SDP-a Darka Vrdoljaka da se krene od kvarta do kvarta i uklone sva fašistička obilježja i poruke mržnje ispisane i išarane na gradske zidove.

- Toleriraju se povici "Ubij Srbina", "Ajmo ustaše", ustaški pokliči i slovo U, kukasti križevi i pjevanje "Jasenovac i Garadiška stara", a svi se zgražaju nad poljudskom svastikom. Mi čak imamo priču s kolegija gradonačelnika na kojem, kako prenose mediji, pročelnik Pešut crta kukasti križ, naglasio je Vrdoljak.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta se složio kako su to neprimjereni sadržaji i da ih treba ukloniti, no izjasnio se kako njegov pročelnik nije crtao kukasti križ već prozor.

I dok se čeka jasna poruka onima koji se svakodnevno poigravaju sa zlom fašizma, za kojeg je sam gradonačelnik rekao da je najcrnje razdoblje u povijesti grada Zadra, jedan je zadarski gost koji je na svoj koncert privukao desetak tisuća ljudi (u i oko ograde), jednim činom napravio za Zadar puno.

Deklarirani antifašist Manu Chao razvio je u Zadru maramu s prekriženom svastikom i naišao na odobravanje okupljene mase. Bila je to slika demokratskog i antifašističkog Zadra, grada otvorenog za sve one koji u njega dolaze s porukama mira i ljubavi.