"Ražnjevića dvori" prvi difuzni hotel u Republici Hrvatskoj, koji posluje u sastavu Ilirije d.d. turističke komapnije iz Biograda na Moru, smješten u naselju Polača, Općina Polača,
otvari gdin. Darko Lorencin, ministar turizma, danas 12.06.2014. u 10:30 sati Darko Lorencin, ministar turizma, predao je Goranu Ražnjeviću, predsjedniku Uprave Ilirije d.d., Rješenje kojim se ovaj kompleks „Ražnjevića dvori" i to kao prvi u Hrvatskoj registriran kao difuzni hotel.

Ražnjević u svom obraćanju je kazao:

„Iliriji je čast što sudjeluje u razvoju i kreiranju hrvatske turističke ponude na dobrobit svih njenih građana, turističkih i gospodarskih djelatnika i zajednice. Kao što smo i prije 40 godina bili pioniri u razvoju nautuičkog turizma na Jadranu i od Biograda napravili vodeću nautičku destinaciju na Jadranu čime je Ilirija postala pionir u razvoju nautičkog turizma tako i danas otvaranjem difuznog hotela i razvojem ponude ruralnog turizma predstavaljamo i četvrtu snagu hrvatskog turizma, pored hotelijerstva, nautike i kampinga, sa ciljem da turizam zaživi ne samo na obali već i u našem zaleđu. Današnji događaj predstavlja važan iskorak Ilirije d.d. u daljnjem razvoju njenog komplementarnog turističkog proizvoda kojim ćemo zasigurno doprinjeti jačanju vlastite konkurentnosti, produženja sezone, i davanju dodatne vrijednost našoj temeljnoj ponudi - što bez jednog organiziranog sustava nije moguće."

Ministar je tom prigod istaknu:

„Sretan sam što imam rješenje za difuzni hotel i ovom prilikom čestitam i zahvaljujem Iliriji što je prepoznala vrijednost ovog objekta, revitalizirala ga i ponovno uvela život u ovo zdanje. Objekti poput Ražnjevića dvora koji su uspjeli sačuvati svoju izvornost i autentičnost zasigurno su prozivodi koji se traže sve više i koji omogućavaju poseban doživljaj te daju kvalitetu više hrvatskom turizmu".

 

Difuzni hotel „Ražnjevića dvori "

Difuzni hotel Ražnjevića dvori, koji posluje u sklopu poslovnog sustava Ilirije d.d. je višenamjenski funkcionalni objekt namijenjen i opremljen i za održavanje sastanaka, insentiva, seminara, team buildinga, gala večera, banketa i ostalih eventa koji traže ekskluzivnost usluge i ambijenta, smješten je u ruralnom naselju Polača, u istoimenoj općini, sred plodne doline Ravnih kotara, na pola puta između Biograda na Moru i Benkovca, na mjestu duge, burne i bogate povijesti gdje prvi tragovi ljudske prisutnosti datiraju u prapovijest.
Prvi pisani povijesni trag o obitelj Ražnjević i njenom životu u Polači datira iz 1307. godine dakle već preko 700 godina brojne generacije obitelji Ražnjević vezuju se uz mjesto Polaču.

Difuzni hotel Ražnjevića dvori čini splet šest funkcionalno povezanih kamenih građevina smještenih na posjedu veličine od 1,7 ha, koji se sastoji od sjevernoistočnog i jugozapadnog dijela, nastalih uređenjem, obnovom i prenamjenom starih, tradicionalnih građevina, stambene i gospodarske namjene obitelji Ražnjević, uređenih i opremljenih na tradicijski način i u potpunosti uklopljenih u lokalnu sredinu i njen način života.

Na sjeveroistočnom dijelu posjeda sveukupne površine 0,65 ha smješteno je pet od sveukupno šest građevina difuznog hotela ukupne površine 330m2, a sami dvor - avlija prostire se na površini od 1.020 m2 dok je na površini od 0,5 ha zasađen novi maslinik.

Na jugozapadnom dijelu posjeda sveukupne površine od 1,07 ha smješteni su: stambena kuća, vinoteka, oleoteka i konoba „Dmitar, Dane i Duje" iz 16. stoljeća, na površini od preko 0,8 ha nalazi se vinograd, maslinik, vrt i voćnjak, a uz sami prilazni put uređeno je i parkiralište sa 20 mjesta.

U Ražnjevića dvorima pružaju se usluge smještaja i doručka, a sve ostale ugostiteljske usluge hotel je u mogućnosti pružiti sukladno željama, potrebama i zahtjevima gostiju.

Za potpuni doživljaj tradicionalnog i autentičnog načina života na tradicionalan i ekološki način na imanju se proizvode autohtoni proizvodi, vino i maslinovo ulje iz vlastitog vinograda i maslinika koje se može kušati u vinoteci i oleoteci koje se nalaze u sklopu posjeda.

Smještajne jedinice
Smještajni objekt difuznog hotela Ražnjevića dvori čine tri (3) smještajne jedinice - luksuzno opremljeni apartmani s ukupno 6+2+2 ležaja odnosno sveukupno 10, smještenih u autentičnoj tradicionalnoj dalmatinskoj kamenoj kući koja je dio imanja.

Studio apartmani imaju zasebne ulaze, rustikalno su uređeni i opremljeni svom suvremenom opremom potrebnom za maksimalnu udobnost i potpuno opuštanje te kao takvi pogodni za cjelogodišnji smještaj.

Apartmani nose nazive predaka obitelji Ražnjevići koji su izgradili imanje i na njemu proveli cijeli svoj život:
 Najveći apartman „Ivan i Cvita" smješten je na katu kuće i pruža smještaj za 4 +2 osobe.
 Studio apartman „Dmitar i Ika-Lucija" smješten u prizemlju namijenjen za 2+1 osobu.
 Studio apartman „Božica i Zorka" smješten u krilu prizemlja namijenjen je za 2 +1 osobu.
U istoj stambenoj zgradi u kojoj su nalaze luksuzno opremljeni apartmani nalazi se i prijemni prostor s recepcijom i blagavaonicom naziva „Kuzme i Matija" kapaciteta do 16 mjesta.
Ostali sadržaji
Neposredno iznad stambene (hotelske zgarde) smješten je i poseban objekt - kuhinja sa pripremnicom hrane.
Od ostalih višenamjenskih prostorija, međusobno funkcionalno povezanih,na imanju su i:
 Vatrenica „Ivan i Milica" kapaciteta do 16 sjedećih mjesta namijenjena za pripremanje, posluživanje i konzumiranje hrane i pića, u kojoj se nalazi izvorno ognjište uz kojeg su rođeni živući članovi obitelji Ražnjević, nije samo mjesto pripravljanja hrane već i mjesto na kojem se nekad odvijao obiteljski život, mjesto na kojem se čuvala i prenosila tradicija jedne obitelji i nekadašnjeg načina života.

 Konoba „Dmitar, Dane i Duje", nalazi se u jugozapadnom dijelu posjeda, smještena u turskoj oružarnici iz 16. stoljeća, ukupnog kapaciteta 20 mjesta u unutrašnjem dijelu i 6 mjesta u vanjskom dijelu, kroz povijest imala je više namjena služeći i kao gospodarska zgrada kao ostava za pohranu hrane i uroda dok je danas mjesto gdje se uz autentičan gastro doživljaj istovremeno može doživjeti bogata i burna povijest ovog područja.

 Višenamjenska prostorija „Sveti Kuzme i Damjan", odnosno restoran/konferencijska dvorana nosi naziv po svecima zaštitnicima Polače, s 50 restoranskih odnosno 50 kongresnih mjesta i višenamjenska prostorija „Krčevine" kapaciteta 30 restoranskih odnosno 30 kongresnih mjesta, također su uređeni na tradicijski način u kamenu i drvu, predviđeni za različite namjene od MICE događaja i evenata, kulturnih priredbi i događaja, radionica i seminara, igraonica itd.
Vanjski prostor difuznog hotela, nekadašnje gospodarsko dvorište - avlija, uređeno je na tradicijski način, od davnina zvano „Ražnjevića avlija" sinonim je za nešto veliko i prostrano iznad svakodnevnog i uobičajenog te kao takvo pogodno je za organizaciju različitih prigodnih događaja.
Okruženje
U neposrednom okruženja difuznog hotela odnosno u samom mjestu Polači nalazi se nekiliko arheoloških lokaliteta, primjera etnološke baštine, povijesnih dijelova ruralnih naselja i primjera pučkog graditeljstva.
Ovaj kraj u okruženju pruža gostima rijetko bogatstvo mogućih izleta.
U krugu od desetak kilometara smješteni od mjesta Polača smještena je libursko-rimska Asserija, Park prirode Vransko jezero, najveće jezero u Hrvatskoj, potom Han Jusufa Maškovića, najzapadniji ostatak iz vremena turskog carstva.
U neposrednoj blizini je najrazvedeniji dio Jadrana i Mediterana koji obiluje arhiepelagom s mnogim morskim atrakcijama, Ravni kotari kao plodni polutok s mediteranskog klimom nudi obilje gastronomskih i vinskih specijaliteta, povijesni gradovi s 3.000 godina starosti obiluju kulturnom I gradteljskom baštinom, cijeli kraj tradicijama, najduža hrvatska planina Velebit i ličko zaleđe pružaju niz mogućnost i aktivnog odmora, najveće jezero u Hrvatskoj, krške rijeke sa Zrmanjom pogodnom za rafting.
Priroda - nacionalni parkovi Plitivička jezera, slapovi Krke, Paklenica kao i Kornati brzo su dohvatljivi, Zrmanja, Cerovačke pećine,Vransko jezero,... i bliže.
Preko Biograda je vrlo brzo moguće doći do Kornata, ali i desetaka drugih otoka, od najbližih Pašmana i Vrgade do Dugoga otoka, jedriti, roniti, krstariti izletničkim brodom, morskim kajakom itd.
Kultura - gradovi kulture Zadar, tisućljetna prijestolnica Dalmacije, Šibenik, Trogir, Split upisani u UNESCO-vu svjetsku baštinu, Nin u kojem je nastala srednjevjekovna hrvatska država, Pag renesansni grad izgrađen po planu Jurja Dalmatinca.
Avantura i aktivni odmor - jedrenje, ronjenje, rafting, planiranje i alpinizam, kajaking, jahanje, padobranstvo, biciklizam,... dostupni su u neposrednoj blizini
Najbliža okolica pruža biciklističke i trekking staze, vinsku cestu, maslinike, obilazak arheoloških ostataka od ostataka libursnkih I rimskih grobova do srednjevjekovnih utvrda i crkvi.