Ususret Božiću nakon župana Stipe Zrilića posjetili smo i gradonačelnika Zadra Božidara Kalmetu. Tema razgovora bila je inventura 2013. kao i gradonačelnikova očekivanja za nadolazeću 2014. godinu. 

Kako biste ocijenili 2013 godinu?

Godinu bih ocijenio gospodarski teškom. Još ne izlazimo iz krize, BDP pada, nema gospodarske aktivnosti, nema zaustavljanja pada nezaposlenosti, a kamoli preokretanja tog trenda. Godina je stoga bila loša, neuspješna. Kao glavni problem cijele Hrvatske i Grada Zadra naglasio bih veliku nezaposlenost. Dok se ti trendovi ne počnu mijenjati, dok ne počne rasti zaposlenost neće biti uspješnih godina. Ipak, bilo je i pozitivnih stvari. Primjerice, kada je u pitanju Zadar možemo kazati da je turistička sezona bila jako dobra, bilo je 13-14 posto više dolazaka nego prethodne godine koja je također bila uspješna. To je bila jedna dobra vijest koja se reflektirala na zaposlenost i prihode svih koji žive od turizma.

Nakon deset godina vratili ste se na mjesto gradonačelnika Zadra. Iza vas je uspješna predizborna kampanja tijekom koje ste najavljivali kako' Zadar ne smije stati'. Što ste u ovo kratko vrijeme od izbora do danas uspjeli napraviti kao zadarski gradonačelnik?

Zahvaljujem još jednom onima koji su dali povjerenje meni i koaliciji koja vodi Grad i Županiju. Učinit ću sve da opravdam njihove povjerenje. Sigurno nećemo iznevjeriti. Vremena nisu laka. Situacija nije ni sjajna ni bajna. Problema ima, ja o tome i javno govorim. Za razliku od prethodnih mandata kada sam bio gradonačelnik danas je situacija puno teža, ne samo u Zadru i Hrvatskoj već i u Svijetu. Siguran sam da ćemo predanim radom, iskustvom kojeg imamo, s novim snagama koje dolaze i koje će doći kroz promjene u Gradskoj upravi uspjeti realizirati sve ono što smo planirali.

Jedan od prvih poteza bilo je smanjivanje prireza.

Otvoreno sam i na sjednici Gradskog vijeća rekao da situacija u gradskom proračunu nije bajna. Međutim sa sigurnošću mogu reći da je stabilna i da će biti samo bolja. Mi smo se odlučili kao prvi grad u Hrvatskoj da od 1. srpnja sljedeće godine krenemo sa smanjenjem prireza dva posto, pa sljedeću godinu još dva posto. Cilj nam je da prirez svedemo na nulu i da budemo jedni grad bez prireza. Naravno da je bilo lakše ne smanjivati prirez, ali mi ćemo kroz druge oblike prihoda ne opterećujući građane, kroz investicije, to nadoknaditi. Ta 2,5 milijuna sljedeće godine ostavljamo građanima. One sljedeće godine to će već biti svota od 9 milijuna kuna kojih se Grad odriče. Svima nam treba optimizam jer optimist i u teškim situacijama vidi priliku. Treba nam svima vjera da možemo, da znamo i da hoćemo. Najave su da sljedeće godine očekujemo rast BDP-a. Prema tome mislim da će 2014. godine gospodarski trendovi biti pozitivni , a to će se osjetiti na svim razinama življenja u Hrvatskoj.

Kako biste ocijenili rad Gradskog vijeća u novom sazivu? Sjednice su postale duže i burnije nego ikada. Obično bi izvještaje s Gradskog vijeća donosili lokalni mediji, a danas svi mediji na nacionalnoj razini izvještavaju o događanjima u zadarskoj Gradskoj vijećnici.

Mi smo se maksimalno potrudili da rad Gradskog vijeća bude transparentan, koliko god je to moguće. Osim nazočnosti medija organizirali smo i izravne prijenose sjednica tako da svatko tko želi može preko interneta pratiti rad vijeća. Biti gradski vijećnik je časna dužnost jer svaki vijećnik predstavlja građane koji su mu dali povjerenje. Demokracija je takva, i to je dobro, da svatko može prezentirati svoje ideje, programe, nezadovoljstva i neslaganja. To nije sporno. Zato I postoji gradski i državni parlament. Ono što me žalosti je činjenica da je razina komunikacije u Gradskom vijeću pala na niske grane. Sve se može reći, sve se može kritizirati, ali treba zadržati razinu komunikacije koju Gradsko vijeće i Grad Zadar zaslužuju. Nije problem što sjednica traje cijeli dan. Neka traje i dva dana. Neka se raspravlja. Neka svatko kaže svoje. Samo ta komunikacija ne priliči gradu s takvom poviješću i kulturom kakvu Zadar ima. Zadaća svih nas pa i gradskih vijećnika je, barem ja to tako shvaćam, raditi u funkciji građana. Mi iz vladajuće koalicije smo otvoreni za bilo koje otvorene prijedloge. Uvažavamo oporbu. Prihvatit ćemo uvijek sve ono što je konstruktivno i dobro , ali spuštanje na niske razine me žaloste. I do sada je bilo sukobljavanja političkih ideja. Znalo je i prštati, iznosili su se argumenti, ali ovako nikada nije bilo i ja ću se potruditi da se takvo stanje popravi na bolje.

KK Zadar je nezaobilazna teme jer je 2013. bila burna i za sam klub. Prema posljednjim informacijama neupitan je uspjeh predstečajne nagodbe. Kako vi gledate na stanje i budućnost KK Zadar kojemu je Grad većinski vlasnik?

KK Zadar je simbol Grada. Otvoreno ću reći, da prije nekih 15 godina nije bilo jedne mudre odluke Gradskog vijeća na inicijativu tadašnjeg Tornada da KK Zadar uđe u proračun klub bi davno bio u tko zna kojoj ligi, ako bi uopće i postojao. Ja se operativno ne bavim niti se mislim bavit klubom , ali kao gradonačelnik mogu reći da će gradska uprava o njemu i dalje voditi računa. Klub se danas vodi dobro. Uz minimalna ulaganja napravljano je maksimalno. Imamo i domaćeg trenera koji radi doro, što me veseli. Ja mislim da budućnost kluba nije i neće biti upitna. Što će se točno događati ne znam i to mi je teško predvidjeti. Kada bude više gospodarske aktivnosti, kada bude više novaca naravno da će i KK Zadar i svim drugim sportskim klubovima biti bolje. Ako ikad bude i kada bude nekakvog interese u smislu novog vlasnika o tome ne može odlučivati niti uprava KK Zadar niti Grad Zadar niti gradonačelnik. O tome moraju odlučivati građani ovoga grada.

Godinu na zalasku pamtit ćemo i po ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Što EU donosi Zadru i Zadranima?

Ulazak u Europsku uniju je jedna sjajna stvar. Europska unija cijeloj Hrvatskoj pa i samom Zadru daje ogromne prilike. Prilika je to i turizmu i gospodarstvu. Naravno da bi se one iskoristile potrebni su znanje i rad i ponašanje prema pravilima Europske unije. U svakom slučaju riječ je o velikom, povijesnom iskoraku Hrvatske. Držim da će ulazak u EU Hrvatskoj donijeti samo dobro.

Još jedna od nezaobilaznih tema u inventuri 2013. godine je legalizacija bespravno izgrađenih objekata na području Grada Zadra.

Mi ovdje u Zadru imamo oko 13 tisuća predmeta koje treba promptno, čim prije rješavati. U tom smislu se ekipiramo i ekipirat ćemo se i dalje kako bi sve u rokovima završili.

Bilo je dosta javnih radova u 2013. godini. Otvoren je Trg Petra Zoranića, preuređena uvala Jazine, plinofikacija je uzela maha... Koje biste vi radove izdvojili kao najznačajnije?

One na sustavu odvodnje. Velik je to problem koji se u Zadru dobro rješava. Broj crnih jama u gradu je smanjen s negdašnjih sedam tisuća na ispod tri tisuće. Nekada je bilo 180 otvorenih ispusta u more, a mi smo sada došli na nekih šest ili sedam. Taj projekt se nastavlja i sljedeće godine. S Hrvatskim vodama imamo dobru suradnju, dogovorili smo čitav niz projekata, od kolektora visoke zone , rješavanja pitanja ispusta kod Sfinge, projekta Centar na Poluotoku gdje ima nekoliko ispusta, sekundarne mreže, kandidiranja projekata odvodnje prema europskim fondovima za dio Kožina i Petrčane... Tu su i drugi projekti, primjerice Ravnice. To je jedan ogromni potencijal. Idejna rješenja postoje i krećemo u izradu daljnjih planova. Ono što nam je svakako prioritet je dovođenje investitora. No, to nije lako. Radit ćemo na tome, sve u cilju gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, produženja sezone itd. Svakako moramo definirati i pitanje zone Crne i kako je početi stavljati u funkciju. To je kompleksno pitanje jer radi se o zoni od 400 hektara. Ona traži jednog velikog investitora koji bi trebao biti vezan i na lučke kapacitete u Gaženici.

Kako ste zadovoljni stanjem sigurnosti u Gradu Zadru? Prema izvješću policije u prvih 11 mjeseci ove godine kriminal je u padu u odnosu na 2012. godinu.

To su dobri podaci. Čestitam PU zadarskoj na dobrom radu. Svima nama je sigurnost na prvom mjestu. Grad Zadar je miran i siguran grad. Događaju se i kod nas, nažalost ružne stvari, ali veseli činjenica da je kriminalitet opao u svim segmentima. Generalno sam zadovoljan. Apelirao bi na one koji uništavaju zajedničku imovinu, poput semafora, kanti za smeće ili stakala na Trgu Petra Zoranića. Budimo dostojni povijesti svog grada. Emociju, bila ona pozitivna ili negativna, ispoljimo na konstruktivan način, a ne uništavajući ono što nam svima služi.

Afera Remorker obilježila je 2013 godinu. Njeni se repovi svakodnevno provlače Kalelargom i vezuju uz vaše ime. I na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća bilo je tako. Koliko Vas ta činjenica ometa u obavljanju gradonačelničkih dužnosti?

Naravno da ne utječe na moj posao. Ja funkcioniram sasvim normalno. Na kraju krajeva zašto bi to utjecalo na mene. Ja ne vidim niti jedan razlog. Kad već spominjete Gradsko vijeće očito je da neke gradske vijećnike to pogađa. Mene ne. Iz sjednice u sjednicu pojedinci se koncentriraju na analizu i komentare novinskih članaka, umjesto da govore i rade na rješavanju gradskih problema. Ja smatram da su mediji korektiv društva i bitan čimbenik demokracije. Bez njih demokracije nema. Težak je to i zahtjevan posao. Nikad se ne ljutim niti komentiram novinske članke.

Gdje će gradonačelnik Zadra dočekati Novu godinu?

U krugu obitelji u Zadru. Hoće li to biti kući ili kod prijatelja, to još ne znam. Najvjerojatnije ću u prvim minutama Nove proći đir Poluotokom i poželjeti sugrađanima svako dobro. Iskoristiti ću ovu priliku kako bih svim građankama i građanima Zadra čestitao predstojeće blagdane. U 2014. godini u prvom redu želim im zdravlje i bolji život. Želim im manje financijskih problema i više životne radosti. Političkoj oporbi želim da i dalje budu kvalitetan i konstruktivan korektiv u lokalnoj sredini, sebi kao gradonačelniku i svojim suradnicima želim zdravlja i snage za mukotrpan rad s kojim ćemo se izboriti za sve one pozitive stvari koje smo počeli i koje u svakom slučaju planiramo završiti.