Njemački autoklub ADAC istražio je cijene u 50 popularnih europskih ljetovališta. Utvrdili su da je ljetovanje najjeftinije u Bugarskoj, a Hrvatska je, u usporedbi s konkurentskom Španjolskom, Grčkom i Turskom, najskuplje odredište.

ADAC je tako napravio opsežno istraživanje u 50 omiljenih europskih turističkih mjesta u deset zemalja - Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji i Danskoj. Uspoređivale su se cijene izvanpansionskih troškova jedne obitelji s dvoje djece na godišnjem odmoru. Cijene su podijeljene u četiri kategorije: jelo i piće, shopping, informacije i slobodno vrijeme te zdravlje i osobna njega.

Potrošačka košarica sastojala se od 34 proizvoda, a u prosjeku je stajala 174,74 eura. Košarica je u Hrvatskoj stajala 164, u Španjolskoj 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj samo 122 eura. Ipak, od Jadrana su skuplje Francuska i Italija.

S obzirom da je prosječna potrošačka košarica u Hrvatskoj najskuplja u odnosu na konkurentske nam zemlje, vrlo vjerojatno je ovo istraživanje odgovor na pitanje - gdje su nam turisti u špici sezone.

Optimizam u Ministarstvu turizma

Naime, brojne akcije hotelskih kuća i privatnih iznajmljivača, koji ovih dana nude sobe po cijenama nižim do 50 posto, potvrđuju da ovogodišnja turistička špica ipak nije blistava kao protekle godine. Da je turista znatno manje u odnosu na prošlu godinu vidi se i i po brojkama o prometu na graničnim prijelazima, koji je i ovog vikenda bio slabiji nego lani u isto vrijeme.

Bez obzira na stanje na terenu, iz resornog Ministarstva poručuju da ove sezone očekuju rast prihoda od dva do tri posto.