I ove godine u sklopu 4. Silbenskog kulturnog ljeta mali otok Silba postaje ljetna pozornica mnogobrojnih predstava, koncerata, radionica, filmskih projekcija i ostalih kulturnih događanja.

 

Četvrto Silbensko kulturno ljeto traje od 15. srpnja do 25. kolovoza te donosi niz kulturnih događanja u organizaciji udruge Mavena (www.mavena.hr) i suorganizaciji Turističke zajednice Silbe (www.tzsilba.hr) i udruge Toreta. Program započinje tradicionalnim radionicama za djecu i mlade, a ove godine ih je čak sedam, od radionica stop animacije, videa i multimedije, zatim kreativne radionice i radionice restauracije namještaja, avanturističke radionice i predavanja izrade prirodne kozmetike od ljekovitog bilja.

 

U glazbenom dijelu programa posebno najavljujemo BETWEEN, zanimljivi novi projekt poznatog kantautora DARKA RUNDEKA, koji će sa svojom dugogodišnjom suradnicom ISABEL u eksperimentalnoj akustičnoj varijanti sa mnogo improvizacije nastupiti 8. kolovoza u eksterijeru galerije Marije Ujević Galetović. Također najavljujemo nekoliko klasičnih koncerata, JAZZ meets BLUES projekt Valerije Nikolovske i Viktora Lipića, te bendove The Godmother trio i Missing link.

 

Izvedbeni dio programa također donosi pravu poslasticu - predpremijeru nagrađivanog redatelja IVICE BULJANA pod nazivom Zatvaranje ljubavi. Predstava nastaje u koprodukciji Mini teatra, Novog kazališta, Mestnog gledališča Ptuj, festivala Zadar snova I organizacije Mavena, izvođaći su Marko Mandić i Pia Zemljič, a predpremijerno će biti izvedena na Silbi 13. kolovoza. Osim ove, na program su još predstave Mate Matišića ANĐELI 19. srpnja i Sirena Mariola Dragon teatra 10. kolovoza, obje u režiji Maje Šimić.

 

Kao i svake godine, i ovo ljeto bit će organizirano Kino pod zvijezdama gostovanjem dvaju poznatih hrvatskih filmskih festivala: projekt Kino Mediteran Festivala mediteranskog filma Split (www.fmfs.hr) i Tabor film festival (www.taborfilmfestival.com).

 

Ove godine uvodimo i dvije nove aktivnosti u program festivala, a to su rezidencijalni boravci umjetnika koji će kroz svoj umjetnički medij tretirati otok Silbu, i etno događanja od kojih izdvajamo sajam autohtonih otočkih proizvoda i sajam silbenskih antikviteta.