U subotu u 14 sati na splitskoj će Rivi po treći puta biti organiziran Gay Pride. Iako se očekuje još veći broj sudionika nego proteklih godina, policija se nada da neće biti potrebe za intervencijama i da će treća po redu povorka u Splitu proći bez većih incidenata.

"Neka Split Pride 2013. bude najljepši, najbrojniji i najšareniji do sada! Jer ljudska prava ne mogu čekati! Sad je vrijeme da svi zajedno podržimo Potpunu ravnopravnost!", poručili su organizatori Pridea na Facebooku.

Jurčić: Split u subotu piše povijest

I Marko Jurčić iz Zagreb Pridea uputio se danas za Split, gdje će sutra sudjelovati u Povorci ponosa. Ovo mu je prvi put da osobno sudjeluje na Prideu u Splitu te kaže kako se nada da će ove godine Povorka ponosa proći bez većih incidenata.

U razgovoru za Index Jurčić je napomenuo da se nada da će odaziv ove godine biti još veći nego tijekom protekle dvije godine, a jednu informaciju napominje kao posebno značajnu:

"Split sutra piše povijest. Po prvi puta u Hrvatskoj na Gay Prideu će sudjelovati i jedan gradonačelnik - Ivo Baldasar. Iako je to u europskim metropolama već sasvim uobičajeno, u Hrvatskoj takva praksa tek treba zaživjeti i zato je sutrašnji Pride iznimno važan", kazao nam je Jurčić.

Nada se da će Pride proći bez većih problema i izgreda, posebno s obzirom na činjenicu da će ponovno velik broj policijskih snaga osiguravati povorku.

"Prvi Pride je uvijek najteži, to smo vidjeli prije tri godine u Splitu i prije deset godina u Zagrebu. Najgore je prošlo, Pride sada postaje nešto što grad već očekuje", zaključuje Jurčić te napominje kako smatra da se u protekle tri godine u Splitu mnogo toga promijenilo na bolje, ali da i dalje treba uložiti mnogo truda da bi poruke LGBT zajednice napokon postale prihvaćene u društvu.

"Treba prvenstveno raditi na međusobnom razumijevanju. Institucije moraju nastaviti raditi svoj posao, urediti zakone i odredbe koje uređuju naše obiteljske živote. Angažman poznatih osoba u kampanjama za promicanje ravnopravnosti i nenasilja mnogo pomaže, ali pred nama je još dosta posla", zaključuje Jurčić.

Američko veleposlanstvo upozorava državljane SAD-a: Moguća je eskalacija nasilja

Američko veleposlanstvo izdalo je obavijest za svoje građane povodom održavanja povorki ponosa u Zagrebu i Splitu.

"Prema medijskim izvorima, u nasljedna dva tjedna održat će se dva događaja koja bi mogla privući velik broj sudionika i promatrača, ali i demonstranata. Split Pride održat će se u subotu, 8. lipnja na splitskoj Rivi. Hrvatska policija očekuje nekoliko stotina sudionika, ali i demonstracija protivnika Pridea. Isto vrijedi i za Zagreb Pride, koji će se održati 15. lipnja.

Želimo podsjetiti državljane SAD-a koji borave u Hrvatskoj da, iako su Split i Zagreb Pride zamišljeni kao mirne povorke, uvijek može doći do eskalacije nasilja. Stoga vas upozoravamo da izbjegavate mjesta na kojima će se odvijati demonstracije i da budete iznimno oprezni u blizini povorki", stoji u priopćenju Američkog veleposlanstva.