Nakon dolaska turske Dogus Grupe, kupnjom Marine Dalmacija, pred Zadrom je uskoro dolazak još jednog snažnog turskog poslovnog "igrača".

Nakon što je Süzer grupa lani preuzela Banku Brod i prekrstila je u KentBank, i turski je bankovni kapital ušao na hrvatsko bankarsko tržište. Svoje su daljnje ambicije na hrvatskom pa i regionalnom tržištu već predstavili, a Zadar je grad u kojem uskoro slijedi otvaranje njihove poslovnice.

Mehmet Murat Sabaz, predsjednik Uprave KentBanka, za Business.hr ekskluzivno je progovorio o ambiciji da banka uskoro dođe do 25 poslovnica u zemlji. Objasnivši orijentaciju prema Jadranu, nakon preseljenja centrale iz Slavonskog Broda u Zagreb najavio je dvije nove poslovnice u Splitu i Dubrovniku, a nekoliko mjeseci nakon toga u Zadru i Šibeniku.

Zadarsku županiju "otkrila" je turska Dogus Grupa, koja je nakon snažnijeg istupa prema Šibeniku, kupujući ovdašnju Marinu Dalmacija, ustvari marine na Puntamici (Borik) odnosno između Sukošana i Bibinja.

Vjerojatno je slijedom toga očekivati i da banka u turskom vlasništvu slijedi put vlastitog kapitala, kakva je praksa i kod dijela drugih banaka u stranom vlasništvu u Hrvatskoj.

Turska bilježi nenormalno visoke stope rasta za europski prostor, te je posljednjih desetljeća odrasla, od nekad spominjanog "bolesnika s Bospora", među 20 gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta. Očito je i Hrvatska, i sam Zadar na pravcu budućeg prerastanja turskih tvrtki u regionalne igrače.