ZADAR- Hrvatska nakon više od 20 godina nije riješila upravljanje pomorskim dobrom, zbog čega će stradati pioniri nautičkog turizma na Istu koji su danas na konferenciji za novinare optužili Zadarsku županiju.
Nedorečeni zakoni, s prepletenim kompetencijama, doveli su do toga da je Poljoprivrednoj zadruzi Ist lani istekla koncesije na sidrište, koje je po posljednjem zakonu postalo marina dva sidra), a da Županija nije provela proceduru za novog koncesionara.
Bez toga na Istu, koji organizirano prima nautičare pola stoljeća, ove sezone koja je već počela, nema tko pružiti uslugu, a niti naplatiti naknadu. Nautički turizma otvorio je najmanje 80 radnih mjesta na Istu. Bez nautičara propada pet restorana, tri kafića, trgovci, pekari, iznajmljivači soba te PZ Ist u kojoj na vezovima i recepciji sezonski radi 12 Išćana.
Nevjerojatno je da se ne može naći privremeno rješenje, kako nas uvjeravaju činovnici koji nisu to ni pokušali, kazao je predsjednik Vijeća MO Ist Marijano Smoljan.
Budući da je otok Ist dio Grada Zadra on je 28. travnja tražio sastanak s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem, koji se, međutim, nikada nije oglasio da bi razgovarali o traženju rješenja za egzistencijalni problem Ista. Prostor Sjemeništa za današnju „presicu" ustupio im je njihov župnik don čedo Šupraha.
- Mi nismo imali druge nego se obratiti medijima, napomenuo je Marijano Smoljan. Od pomoćnika ministra pomorstva dobili su nedavno na Božavi najavu kako će se do kraja ove godine uskladiti zakonski akte. Što će biti ove sezone? Kaos, anarhija, ekološka bomba u uvali Široka. O tome birokrate iz Zagreba ne razmišljaju.
- Kada bi PZ Ist nastavila pružati usluge, tada bi dobili kaznenu prijavu, kazali su Išćani, ukazujući na slučajeve iz susjedstva - benzinske crpke Ine bez koncesije koje i dalje rade, kao što nije zatvorena ni Marina Zadar koja nikada nije imala koncesiju.
Brojke, koje je iznio Ivica Levačić, upravitelj PZ Ista, govore o teatru apsurda državne ali i lokalne politike.
- U posljednjih pet godina koncesije 100 tisuća eura je Država dobila od koncesijske naknade, 800 tisuća kuna je uplaćeno je PDV-a, porezi na plaće 12 zaposlenih, a svemu tome treba pridodati oporezovane prihode obrtnika s Ista, naveo je Levačić.