Muslimanima u BiH sa internet portala Rijaseta Islamske zajednica u BiH upućen je poziv da ne sudjeluju u proslavi i dočeku Nove godine, uz napomenu da se tako "krše Allahove granice", prenosi Srna.

"Te noći rano ugasi svjetlo i neka svi vide da bojkotiraš sve ono što se u njoj dešava. Ne boj se ničijih prigovora. Zar nemaš pravo izbora?", navodi se u tekstu na portalu Rijaseta, koji je potpisao Amir Durmić, autor knjige 'Biseri suneta u mozaiku vremena'.
Muslimanima se poručuje da te noći idu na spavanje na vrijeme, "sretni i zadovoljni" što im je, kako se navodi, Allah podario mnoge blagodati o kojima malo razmišljaju, a kojih bi postali svjesni tek nakon što bi ih izgubili.

"Razmisli o svome zdravlju i obitelji .. miru i sigurnosti u kojima uživaš. Tada će ti svaka noć u godini biti mnogo draža nego što je najluđa noć draga bilo kome od onih koji je željno očekuju cijele godine, a blaženi osjećaj trijumfa zavladat će tvojom dušom i tijelom, jer su bogobojaznost i razum pobijedili strast i ružne običaje", poručuju iz Islamske zajednice.

Na taj način, kako se navodi u tekstu, vjernici će pokazati da ne žele da "žrtvuju naklonost uzvišenog stvoritelja zbog kratkotrajnog uživanja, koje će nestati onog trenutka kada se završi novogodišnji vatromet". Muslimani se uče da će takvim ponašanjem mnogo toga promijeniti, a kao prvo pokazat će sebi koliko je ljubav prema "gospodaru mnogo jača i veća" od toga da se boje prigovora ljudi.

Muslimani slave Hidžretsku (muslimansku) Novu godinu, koja je ove godine bila 25. studenog, a obilježavaju je u džamijama učenjem Kurana. Prošle godine Islamska zajednica u BiH pozivala je i na bojkot Djeda Mraza, ocjenjujući da je on "nametnut muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode".