Koristeći komparativne prednosti podneblja, sredine sa izuzetno razvijenom djelatnosti nautičkog turizma i profesionalnim određenjem dijela članova kluba, RC Zadar, kao jedan od svojih glavnih projekata , 1998 organizira 1. Rotary regatu. Regatu je organizirala, u to doba osnivačka momčad kluba, prije klupskog čartera i u njoj su sudjelovala samo dva natjecateljska broda.
Od tada pa do rujna 2010, kada je organizirana 13. Rotary regata, u jedriličarskom natjecanju je sudjelovalo više od 1500 natjecatelja, jedriličara na oko 250 natjecateljskih brodova. .........U samim početcima Regata dobiva međunarodni karakter uključivanjem u natjecanje prijatelja iz RC Portorož koji su ostali vjerni sudionici do posljednje regate a isto tako su bili njezini važni promicatelji u cijelom Distriktu.
Međunarodni karakter je u potpunosti zaživio do današnjih dana i s ponosom možemo predstaviti sudionike iz: Austrije, Belgije, Češke, Mađarske, Njemačke, Italije i Slovenije. Naravno, za održivost i uspjeh projekta zahvalni smo u najvećoj mjeri hrvatskim klubovima, od kojih su većina vjerni sudionici od samo početka.
Regata je u osnovi natjecanje u skladu sa Međunarodnim regatnim pravilima i nalazi se u kalendaru natjecanja Hrvatskog jedriličarskog saveza. Ustrojeno je kategorije koje su određene tehničkim karakteristikama jedrilica u natjecanju. Time je omogućeno da svaka momčad može odabrati brod za natjecanje prema vlastitim željama i sklonostima. U Regati smo predvidjeli i natjecanje istovrsnih brodova u grupi „Monotyp", koja je i zaživjela kao kruna jedriličarskog natjecanja.
Sva jedriličarska natjecanja, plovovi, su navigacijskog karaktera i namjera nam je bila sudionike upoznati sa prekrasnim odredištima u zadarskom arhipelagu i, posebno u međunarodnom okviru, promaknuti naše podneblje kao jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu. Poticali smo i predstavljanje lokalnih, kulturnih i umjetničkih društava na otočkim sredinama što je sudionicima ostalo u iznimnim uspomena i potaklo kontakte i suradnju koji su prerasli sama jedriličarska događanja.


Sve su dosadašnje Regate imale i značajan humanitarni doprinos. Primarno donacijama prijatelja i sudionika i dijelom doprinosom sponzora ostvarili smo značajne projekte među kojima su najznačajniji: razminiranje zadarskog zaleđa, razminiranje Velebita, nabavka instrumenata za Glazbenu školu „Blagoje Bersa", opremanje knjižnica Osnovne škole Zadarski otoci, pomoć u liječenju pojedinaca, popravak orgulja u Benediktinskom samostanu, pomoć osnivanju Centra za proučavanje morskih sisavaca, nabavka vrijednih medicinskih uređaja Općoj bolnici Zadar, pomoć sportašima-invalidima domovinskog rata, pomoć u obnovi samostana na otočiću Galevac, financijsku pomoć kulturno umjetničkim društvima koji djeluju na otocima zadarskog arhipelaga, pomoć (RC Pula) u kupnji jedrilica za invalide, opremanje prostora udruge oboljelih od multple skleroze, pomoć za nabavku dodatnih lijekova bolesnicima na dijalizi, pomoć udruzi za borbu protiv dijabetesa i mnoge druge.
Ovim djelovanjem već 13 godina RC Zadar ispunjava najvažnije zadaće svog djelovanja i u lokalnoj zajednici, a i šire, stvara ugled ozbiljne i pouzdane institucije.