„Srpsko-hrvatski odnosi u 20. stoljeću: 20 godina od početka rata" - tema je 4. međunarodnog znanstvenog skupa koji se održava u Golubiću kod Obrovca.U organizaciji Centra za povijest, demokraciju i pomirenje iz Novoga Sada na skupu sudjeluju brojni znanstvenici i političari iz obije države, predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević, te potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac je istaknuo kako se skupom nastoji podvući crta na hrvatsko-srpski sukob koji je imao svoje različite faze, od nastanka, kulminacije i razrješenja do današnje postkonfliktne situacije. Znanstvenici su tu da političare suoče s istinom ma kakva ona bila. Političari nažalost rijetko koriste znanstvene spoznaje, a sada je najvažnije da vidimo hoće li znanost pronaći put ka boljoj suradnji između dvaju naroda - rekao je između ostaloga Uzelac.

"Pitanja identiteta i suradnje su glavna pitanja koja treba riješiti. naša različitost nije nepovoljna, već povoljna okolnost koju trebamo iskoristiti" - poručio je Uzelac.

 

Zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik grupe prijateljstva s Republikom Hrvatskom dr. Janko Veselinović istaknuo je kako glavni problem više nije sigurnost.

"O tome povratnici sve manje pričaju, danas oni brinu o egzistencijalnim problemima. Primjerice, ima li netko u selu pokraj Gračaca prijevoz do općine ili škole, mogu li se uopće djeca normalno školovati i odgajati jer nemaju struje. To su pitanja na koja obije države trebaju zajednički više poraditi kako se za nekoliko desetljeća ne bi dogodilo da će se pričati kako je u jednoj ili drugoj državi tu nekada bila jedna nacionalna manjina, a ostale su samo crkve, samostani i manastiri o kojima više nema tko brinuti" - rekao je između ostaloga dr. Veselinović.