Licemjerno čekajući tjedan sa tri spojena praznika Vlada RH poslala je u Sabor prijedloge zakona koji trebaju uništiti znanost i visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj (Zakon o sveučilištu, Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o znanstvenoj djelatnosti). Ovi zakonski zadiru u same temelje obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Visoko obrazovanje je i mora biti javno dobro od najvećeg strateškog interesa što predloženi zakoni niti ne spominju. Naprotiv, jedini je vidljivi cilj ministra Fuchsa osnovati „nadzorni odbor" za Sveučilišta u kojima će sjediti politički podobni ljudi čime se direktno krše članci 68 i 69 Ustava Republike Hrvatske koji jamče autonomiju sveučilišta i slobodu znanstvenog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

U svakoj normalnoj državi profesori prava su najveći autoriteti po pitanju zakonodavstva. Ova vlada stalno ponavlja da će konačno podobne zamijeniti stručnima, a njen ministar, Radovan Fuchs, nonšalantno prelazi preko KONSENZUSA svih pravnih fakulteta o neustavnosti zakona i pri tom potpuno ignorira struku. Ukupno 34 od 67 fakulteta u RH su protiv ovih zakona, JEDAN je neopredijeljen, NIJEDAN za, a ostalih 32 se nisu izjasnili, no ministar svejedno govori o „dijelu akademske zajednice" koja se protivi „napretku". Bi li taj isti ministar 50.7% glasova proglasio „dijelom biračkog tijela"?

Čitavo vrijeme Ministarstvo pravda reformu potrebom usklađivanja sa EU što je notorna neistina budući da su poglavlja 25 i 26 zatvoreni još 12. lipnja 2006. a i samo se Ministarstvo hvali kako je „tijekom pregovora utvrđena visoka stopa usklađenosti hrvatskog sustava obrazovanja s onima u europskim zemljama." Drugi mamac je „besplatno" studiranje koje je obećano nakon studentskih blokada 2009. Jedino što ovaj nacrt zakona nudi je zamjena školarina „upisninama" kao što je svojevremeno telefonska pretplata zamijenjena naknadom za održavanje spremnosti sustava. Ministarstvo obećaje besplatno studiranje, ali u stvarnosti će samo malobrojnima biti dostupna nedefinirana državna subvencija upisnine uz ograničenje upisnih kvota, a otvara se put privatnim Sveučilištima i privatizaciji obrazovanja.
Prodali smo strateški važne privredne grane, a sada se sprema i rasprodaja visokoškolskog sustava upakirana u mamac ''besplatnog studiranja".

Stoga se Akcija mladih oštro protivi postojećim nacrtima zakona i zahtijevamo da se oni skinu s dnevnog reda Sabora. Istodobno pozivamo da se povede široka javna rasprava o reformi visokog školstva, ali uz sudjelovanje stručnjaka iz akademske zajednice, a ne oktorirano od strane uske grupe političara koji su očito nesposobni za ovakav projekt.

Ujedno zahtijevamo da se ispuni obećanje studentima o besplatnom studiranju, ali ne na ovaj nakaradan način, već na temelju zdravog i održivog financijskog modela. Ukoliko ova vlada nije u stanju ostvariti svoja obećanja bez mazanja očiju neka dade ostavku i ustupi mjesto sposobnima.