Zadar je dobio imama, stalnog vjerskog službenika za građane islamske vjere, što je označilo potpunu promjenu u organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj: zadarsko područje organizacijski se time odvojilo od Medžlisa Islamske zajednice Rijeka i formiran je samostalan Medžlis Zadar.

 

Druga velika promjena za Zadrane islamske vjere dogodit će se u subotu, 14. svibnja, kada se za vjernike otvara prostor za obavljanje islamskih vjerskih obreda - mesdžid, koji je uređen na zadarskom predjelu Skročini.

- Zadar je dobio imama, on je Ćamil Bašić, i zadarsko područje sada više nije pod Rijekom, nego je formiran Medžlis Islamske zajednice Zadar - kazao nam je Hajrudin Mujkanović, glavni riječki imam, potvrđujući i otvaranje vjerskog objekta u subotu u Zadru, u nazočnosti najviših vjerskih dužnosnika.
Dolazi i nadbiskup

- Na otvorenje dolazi predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija za RH Ševko Omerbašić, njegov pomoćnik dr. Aziz Hasanović, članovi Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i članovi Mešihata - rekao je Mujkanović, naglasivši da očekuje i dolazak zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, župana Stipe Zrilića, te gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića.

Kuću jednokatnicu u Zadru je kupila Islamska zajednica u Hrvatskoj i predala je na korištenje vjernicima islamske vjere koji do sada u Zadru nisu imali prostor za obavljanje vjerskih obreda.

Za predsjednika zadarske Islamske vjerske zajednice još prije je izabran Emsud Begović.

Kuća jednokatnica je kompletno obnovljena i preuređena u mesdžid, vjerski objekt sa 180 četvornih metara korisne površine. U kući je i stan za imama, knjižnica, te dodatne prostorije za druženje, uz najveću prostoriju koja služi za obavljanje vjerskih obreda.

- Zadrani islamske vjere nisu imali gdje obavljati vjerske obrede. Iz Rijeke smo godinama dolazili za sve što je trebalo, od vođenja redovnih molitvi, pojačano za vrijeme ramazana, pa do sahrana ili čak poziva iz zadarskog zatvora - rekao je Mujkanović.