ZADAR - Osam bivših Dalminih radnica, prosvjedovalo je danas ispred bivše Dalmine trgovine u ulici Josipa Bana Jelačića, tražeći isplatu oko pola milijuna kuna, na koje imaju pravo odlukom Vrhovnog suda.

Iako su ostali bivši radnici Dalme već dobili svoju odštetu, ovih osam radnica, među kojima je i glavna sindikalna povjerenica Jadranka Radulović, je izuzeto. Zašto i one nisu obuhvaćene vansudskom nagodbom kao i ostali bivši kolege, objašnjava Meri Miočić, predsjednica koordinacijskog odbora:

- Naša je graška u tome što smo se nakon otkaza u Dalmi zaposlile. Zato što smo išle zarađivati za kruh, ne spadamo u 27 djelatnika koji su svoje stekli nagodbom. Mi smo bivše djelatnice koje smo izbačene bez otkaznog roka i bez otpremnine, i sad tražimo svoja radno stečena prava, objašnjava gospođa Miočić.

Bivše radnice su prosvjedovale ispred bivšeg Dalminog dućana, koji je danas Kineski dućan, a iz kojeg su prije deset godina, kako kažu, bile izbačene na ulicu bez ijednog papira.

-Tražimo dogovor s gospodinom Pašalićem (Franjo Pašalić, vlasnik Dalme), da nam samo radna stečena prava isplati. Nikako milostinju, nego ono što smo zaradili, naglasila je Miočić.

Ako se ovaj apel radnica ne čuje, i ako uprava ne reagira, one su spremne ići protestirati ispred Marine Frapa u Rogoznici, koja je, kako kažu, izgrađena njihovim radom i novcima.

-Vrhovni sud je presudio da su otkazi radnicima Dalme bili protuzakoniti. Ne smo se nagodbom izborili za 27 bivših radnika, a sada je vrijeme da se isto učini i za ovih osam radnica. Apeliramo na vlasnike Dalme da se pregovara, i da se ova situacija riješi, rekao je pravni zastupnik SSSH Zadar, Vedran Uranija.

-Na osnovu odluke Vrhovnog suda, sudski postupak za isplatu je u tijeku, međutim, mi želimo, po naputku ministra Šimonovića, pokušati ovo riješiti nagodbom ukoliko je to moguće. Ukoliko ne, nastavljamo sa sudskim postupkom, najavio je Uranija.