SPLIT/ZADAR - Mladi Zadranin Marko Lokas sudjelovao je na 10. međunarodnom festivalu turističkog filma gdje je osvojio priznanje za poseban doprinos za dokumentarac "Velebitskim markacijama".

Lokasu su konkurirala 164 filma iz pedesetak zemalja. Posebno je zanimljivo što je Marko sa samo 24 godine bio najmlađi sudionik festivala a snimao je s daleko jeftinijom i manje kvalitetnom kamerom nego njegove kolege.

- Velebit snimam tri godine,  kamerom se bavim 5-6 godina, po struci sam fotograf. Bila je velika konkurencija. Glavne nagrade su otišle skupim i vrijednim produkcijama koje su rađene s filmskim kamerama, moja je bila digitalna, jeftnija i drukčiji je sistem rada. Dobio sam, eto, kao najmlađi sudionik to priznanje za prikaz života u Velebitu i snalaženje u vrletima Velebita.

Marko Lokas Velebit je zavolio na prvu loptu slučajno kada su ga prijatelji "poveli" na izlet. Prije tri i pol godine krenuo je s prijateljima na izlet na Velebit, odmah se "zaljubio" pa su mu prijatelji rekli "kad već snimaš, zašto ne bi i Velebit?"

- Tako sam za Gradsku televiziju snimio seriju filmova od devet emisija da bi pokazao ljudima puteve, doline, vrhove, domove, skloništa, životinje i sve ono što Velebit pruža. Film je bio po svim lokalnim televizijama u Hrvatskoj a uskoro će biti i promocija u Domu Hrvatske mladeži u Zadru te u Starigradu kod gosp. Vicka Katića, najavio je Marko Lokas odmah po povratku iz Splita gdje je sudjelovao na Međunarodnom festivalu turističkog filma.