Sony je svoju prijenosnu konzolu, Playstation Portable (PSP) predstavio u prosincu 2004. godine, a do danas, kompanija je prodala oko 70 milijuna primjeraka. Trenutno za PSP postoji 3.200 naslova na UMD medijima, a ukupno je prodano 298 milijuna igara za PSP, objavili su iz Sonyja. Prodaja ove prijenosne konzole u SAD-u u posljednje je vrijeme lošija nego ranije, no zanimljivo, u Japanu je PSP i dalje popularan. Samo u posljednjem tjednu u travnju, Sony je na matičnom tržištu prodao gotovo 20.000 više PSP-a, nego Nintendno 3DS-a.

Zašto sve ovo spominjemo? Jer je Sony na E3 sajmu napokon objavio svježe informacije o svojoj novoj prijenosnoj konzoli. Kao prvo, Sony je odbacio ime NPG, pa se nova konzola službeno zove PlayStation Vita (pitanje je koliko je novo ime zanimljivije i bolje). Na predstavljanju konzole prvenstveno je bilo govora moćnom hardware-u i o velikoj procesorskoj snazi za što atraktivnije igre. Vita je zasnovana na četverojezgrenom ARM Cortex-A9 čipu i također četverojezgrenoj grafičkoj jezgri, ima OLED ekran osjetljiv na dodir, te ugrađen GPS. Konzola je također opremljena s parom kamera (prednjom i stražnjom), WiFi kontrolerom, žiroskopom, elektroničkim kompasom, Bluetoothom, zvučnicima i mikrofonom itd.

Prodaja je trebala krenuti krajem ove godine, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 249 dolara za verziju koje se može povezivati samo na Wi-Fi mrežu, te 299 dolara za verziju s podrškom za 3G. Cijene za europsko tržište su iste, ali naravno, u eurima. I za kraj, zašto trebala krenuti? Zato jer je Sony prije koji dan objavio kako će se prvi isporučeni primjerci u prodavaonicama diljem svijeta ipak pojaviti tek u prvom dijelu sljedeće godine.