Tvrtka Huawei je u petak ispred zagrebačkog hotela Westin parkirala kamion s pokretnim demo centrom u kojem demonstrira najnaprednije tehnologije vezane uz mobilni broadband, temeljene na tehnologiji LTE (Long Term Evolution), tehnološkoj osnovi četvrte generacije mobilnih mreža. Riječ je o rješenjima za krajnje korisnike, kojima se Huawei priprema za "digitalnu poplavu" - eksploziju mobilnih usluga koja se očekuje u idućih desetak godina.

Andy Lee, izvršni direktor Huawei Technologies, tom je prilikom novinarima izrazio zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim Telekomom, "našim najvećim lokalnim korisnikom" te zajedno s Božidarem Poldrugačem, glavnim direktorom za tehniku i informacijske tehnologije HT-a, najavio suradnju vezanu uz dovođenje napredne LTE (Long Term Evolution) tehnologije korisnicima u Hrvatskoj. Dakako, nisu objavljeni nikakvi konkretni datumi oko uvođenja 4G-a u Hrvatsku, no spomenuto je da će eksperimenti s novom generacijom mobilne mreže započeti vrlo skoro na riječkom području.

Kineska kompanija Huawei jedan je od globalnih tehnoloških predvodnika u sektoru telekomunikacijske opreme, koja je lani ugovorila poslova u vrijednosti od 30 milijardi dolara uz prihode od 21,8 milijardi USD. Ured u Zagrebu Huawei je osnovao 2004. godine.