Iako se u svijetu mobitela, točnije smartphone uređaja, u posljednje vrijeme najviše priča o iPhoneu i Androidu, finski div Nokia ne spava. Iako je njihov operativni sustav Symbian proglašen zastarjelim, i dalje se radi o najprodavanijoj platformi za mobilne uređaje, a Nokia se trudi da tako i ostane.

Velikom padu u prodaji pridonijeli su ne baš uspješni modeli N97 i N97mini - dobro zamišljeni, ali loše realizirani - koji su više korisnika odbili nego privukli. No, na greškama se uči, pa Nokia već nekoliko mjeseci potiho najavljuje novu perjanicu u ponudi, uređaj N8, koji će službeno biti predstavljen za desetak dana na Nokia Worldu 2010 u Londonu.

N8 će biti prvi Nokijin uređaj sa novim, obnovljenim OS Symbianom S^3. Radi se o dobro dizajniranom smartphoneu, robusne i uvjerljive izvedbe. U aluminijskom kućištu različitih boja, prvo u oči upada veliki kapacitivni AMOLED ekran dijagonale 3,5-inča, rezolucije 360 x 640 piksela. AMOLED ekran, koji podržava multitouch, je garancija kako će slika biti dovoljno svijetla i oštra za svakodnevni rad i omogućava lako surfanje.

N8 pokreće ARM-ov procesor takta od 680 MHza, a uređaj je prvenstveno okrenut multimediji. Ima ugrađen fotoaparat od čak 12 megapiksela, koji (barem na fotografijama koje se mogu pronaći na internetu) radi odlične fotografije, oštre i s vrlo živim bojama. Dobar hardware prati i solidan softver za pohranjivanje, editiranje i pregledavanje slika. N8 također snima i video clipove HD kvalitete i dolazi s ugrađenim miniHDMI priključkom.

Više informacija o uređaju bit će poznato za par dana, nakon predstavljanja, a uređaj bi se vrlo brzo trebao naći i u prodavaonicama, naime isporuka bi trebala početi 30.rujna.