Apple je na keynoteu prošli tjedan najavio skoro izdavanje nove inačice svog mobilnog operativnog sustava iOS. Steve Jobs je kratko rekao sljedeći tjedan, a par dana nakon toga na Appleovim službenim stranicama pojavila se obavijest kako će 4.1 biti dostupan od 8. rujna.

Osim ispravljanja bugova (između ostalog riješen je proximity sensor bug, te dodana bolja podrška za iPhone 3G), među novostima iOS-a 4.1 su podrška za Appleovu glazbenu društvenu mrežu iTunes Ping (samo u onim zemljema u kojima je kupovina glazbe putem iTunesa dostupna), te Game Center, još jedna društvena mreža namijenjena igračima i igranju u timovima. Kroz Game Center korisnici će mogu slati pozivnice, stvarati liste prijatelja i igrati igre u multiplayeru, jedan protiv drugog.

Ispravljen je i bug pri uploadu HD video snimaka na YouTube, kojim se ranije gubila kvaliteta, te je implementirana mogućnost automatskog snimanja HDR fotografija. Ova posljednja opcija posebno će se svidjeti svima koji često fotografiraju sa svojim iPhoneom, jer omogućava puno bolje fotografije.

Napokon će biti zadovoljni i korisnici starog iPhonea 3G, jer iOS 4.1 rješava problem sporosti sučelja i samog odziva uređaja koji je uslijedio nadogradnjom na verziju 4.0. Iako ni sa novom inačicom 3G nije brz kao noviji modeli, razlika je i ta kako primjetna, a uređaj radi puno bolje i fluidnije u odnosu na iOS 4.0.