Bolne menstruacije nekada su se smatrale potpuno psihološkim. Budući da liječnici nisu mogli naći fizičke abnormalnosti kod pacijentica, oni su pretpostavili da je uzrok tome u umu. Srećom, mi sada znamo bolje.

Postoje dvije vrste menstrualnih bolova ili dismenoreje: grčevita i kongestivna. Njihovi simptomi variraju, ali za obje se vjeruje da su uzrokovane neravnotežom hormona. Klasični grčeviBolna ukočenost mišića u ruci ili nozi. u donjem dijelu trbuha su dismenorejaBolna menstruacijaPeriodičko izbacivanje krvi i tkiva iz maternice. Obično se javlja svaka četiri tjedna kod žene koja nije trudna.. popraćena grčevima. Bol počinje prvi dan mjesečnice i dolazi u valovima oko 20 minuta, svaki u trajanju oko pet minuta. Mogu se pojaviti i glavobolja i proljev. Treći ili četvrti dan, obično slabe.

Tijekom mjesečnice, kemijski spojevi u tijelu smanjuju opskrbu krvi u mišiće maternice. Čini se da dismenoreju popraćenu grčevima uzrokuje nedovoljno estrogena za istezanje mišića maternice.

Tijekom trudnoće postoji obilje estrogena punih devet mjeseci i mišići stjenke maternice su rašireni od strane fetusa. Kao rezultat, ova vrsta menstrualne boli obično završava nakon trudnoće.

Žene koje pate od kongestivne dismenoreje osjećaju kontinuiranu bol u donjem dijelu trbuha i leđa, koja može početi tjedan dana ili više prije menstruacije i jača na prvi dan menstruacije, a zatim postupno popušta. Ova vrsta boli ne nestaje s trudnoćom i može se zaista pogoršati. Stres1. pritisak. 2. bilo kakvo stanje koje uzrokuje duševnu ili tjelesnu napetost. ju također može pogoršati.

Istraživanja su pokazala da žene koje pate od dismenoreje imaju povišene razine određenih hormona poput prostaglandina koji mogu potaknuti bol. AnalgeticiLijekovi koji smanjuju ili otklanjaju bol uz očuvanje svijesti. koji smanjuju proizvodnju prostaglandina kao što su mefenaminska kiselina i ibuprofen mogu biti od koristi.

Ako bol postane nepodnošljiva, liječnikDoktor. Ovlašteni praktikant medicine. može provjeriti da ne postoji osnovni uzrok, kao što su endometriozaPojava sluznice maternice na mjestima unutar zdjelične šupljine gdje se normalno ne nalazi. Ta pojava izaziva bol u zdjelici i uzrokuje različite menstrualne smetnje. ili upalna bolest zdjelice. Nakon toga, vaš liječnikDoktor. Ovlašteni praktikant medicine. opće prakse može predložiti kontracepcijske tablete, jer potiskuju ovulaciju i stvaraju umjetni ciklus, što može biti učinkovito za liječenje dismenoreje popraćene grčevima.

Mnoge komplementarne terapije tvrde da mogu pomoći u smanjenju menstrualnih bolova, uključujući i refleksologiju, homeopatiju i akupunkturu, iako brojni znanstveni dokazi imaju vrlo malo podataka o tome. Promjena prehrane bi moga pomoći. Tjedan dana pred menstruaciju, izaberite hranu koja je bogata omega 3 esencijalnim masnim kiselinama, monozasićenim masnim kiselinama, kalcijem, magnezijem i vitaminima C i E.

Iako vam možda nije do toga, postoje neki dokazi da tjelovježba može ublažiti bolove povećanjem cirkulacije u zdjelici.
Također, možete pokušati s nekim biljnim lijekovima. Dong quai je najpopularnija biljka za liječenje bolnih menstruacijaPeriodičko izbacivanje krvi i tkiva iz maternice. Obično se javlja svaka četiri tjedna kod žene koja nije trudna.. To je prirodni lijek protiv bolova i poboljšava cirkulaciju u maternici. Konopljika se često preporučuju za menstrualne probleme, ali opet, znanstveni dokazi su neuvjerljivi.

Ako imate grčeve, složite kupku u koju ste dodali dvije kapi ulja lavande i četiri kapi ulja mažurana. Dva žličice slatkog bademovog ulja i tri kapi eteričnog ulja poput lavande ili ruže utrljajte nježno na trbuh. Topli oblog ili termofor također mogu donijeti olakšanje.