Položaj u kojem spavate noću može itekako utjecati na vaše zdravlje. Određeni položaji mogu brže dovesti do bolova u leđima, ali i ostatku tijela. Najbolji položaj za spavanje je na leđima, što najbolje odgovara tijelu, a osim toga idealno je ako ne spavate na jastuku.

Naime, ako ne koristite jastuk vaša će se kralježnica moći odmoriti u svom prirodnom položaju. Ako već koristite jastuk, pripazite da ne bude previsok, jer može loše utjecati na vaše disanje.

Ako pak ne spavate ispravno i ujutro vas boli vrat, pokušajte nagnuti glavu na stranu, prema ramenu, dok ne osjetite zatezanje, te kratko zadržite tako. Ako i dalje osjećate bol, savijte ručnik i stavite ga ispod lopatica, te lezite tako pet minuta. S vremenom možete produžiti i na 15 minuta.

Najgori je položaj za spavanje onaj na trbuhu. Ako često spavate ovako, to će utjecati na donji dio leđa, vrat, a možda i vaša pluća. Spavanjem na trbuhu ravna se prirodna zakrivljenost u donjem dijelu leđa, a glava je dugo okrenuta u jednu stranu, što negativno utječe na vratnu kralježnicu.

Kod spavanja postrance, problem je što mnogi u tom položaju naslone glavu na ruku, a nakon dugo vremena provedenog tako to može loše utjecati na cijelo tijelo. Da biste se riješili bolova koji mogu biti posljedica ovakvog spavanja ispružite ruku u suprotnu stranu (desnu ruku ulijevo, npr.) i drugom rukom privucite k sebi.