Ciudad de Mexico je kulturno, zemljopisno i političko srce države Meksiko a nastao je na ostacima starog aztečkog glavnog grada Tenochtitlán. Osnovali su ga španjolski konkvistadori 1525. godine nakon pobjede nad Aztecima.

U kolonijalno doba ekonomija se temeljila uglavnom na rudnicima srebra ali se u međuvremenu razvila poljoprivreda, polja petroleja te industrija. Danas je Meksiko po ekonomskoj snazi druga država u Južnoj Americi.

Velik broj ljudi se svaki dan doseljava u glavni grad, ali ne dospiju dalje od sirotinjskih predgrađa - jaz između siromašnih i bogatih dijelova grada kao što su četvrti Polanco i Chapultepec je nepremostiv te uvelike zaslužan za image grada kao vrlo opasnog mjesta za život.

Grad je imao burnu prošlost, kako zbog političkih tako i zbog geografskih okolnosti. Stari dijelovi grada lagano tonu u meku glinenu podlogu jezera Texcoco, česti potresi su također uzrokovali štete a planine - vulkani Ixtaccihuatl i Popocatepetl (koji je još uvijek aktivan) onemogućuju raspršivanje gustih žutih oblaka uzrokovanih zagađenjem zraka iznad grada. U posljednje vrijeme poduzete su određene mjere za smanjenje prometa te je i zagađenje zraka time manje.

Iako je klima blaga tijekom cijele godine grad je najbolje posjetiti od listopada do travnja kada zima donekle umanji zagađenje.

Zašto ići

- 3 kulture - Španjolska, Meksička i Mestizo.
- Velika metropola
- Noćni život
- Otvoreni ljudi

Doživite Mexico City prije nego što otputujete!