ZAGREB - Postoje razne bolesti koje vrebaju neoprezne putnike - pročitajte koje su najgore, kako se dobivaju, koji su im simptomi i kako se poduzimanjem različitih mjera mogu spriječiti.

Malarija

Opis bolesti: Potencijalno smrtonosna bolest koja se prenosi preko ugriza zaraženog komarca. Početni simptomi uključuju hladni znoj i glavobolju.

Gdje se može naći: U središnjoj i Južnoj Americi, Dominikanskoj Republici, Haitiju, dijelovima Afrike, Istočnoj Europi i Južnom Pacifiku.

Giardijaza

Opis bolesti: Bolest probavnog sustava koja se dobiva konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode. Želite li je izbjeći konzumirajte samo prokuhanu ili flaširanu vodu i pazite se nekuhane hrane.

Gdje se može naći: U cijelom svijetu.

Hepatitis

Opis bolesti: Virus koji se može naći u mnogim oblicima, no kod putnika je najčešća zaraza hepatitisom tipa A.

Dobiva se konzumiranjem kontaminirane vode i nekuhane hrane. Simptomi uključuju vrućicu i mučninu. Bolest se može spriječiti preventivnim cijepljenjem.

Gdje se može naći: Bolest se najčešće može naći u zemljama u razvoju, no i u nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država.

Žutica

Opis bolesti: Vrlo opasno oboljenje jetre izazvano mikrobima i virusima. Većinom se prenosi hranom, rjeđe direktnom infekcijom krvi (npr. ugriz komarca). Prvi znaci su groznica, glavobolja, mučnina, a kasnije se javlja i žutilo kože. Uspješno se spriječava cijepljenjem.

Gdje se može naći: U dijelovima Afrike i topskom dijelu Južne Amerike.

Tifus

Opis bolesti: Bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi. Karakterizirana je vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Dobiva se konzumiranjem zaračene vode ili hrane.

Gdje se može naći: U Južnoj Aziji, Africi, Karibima i Središnjoj i Južnoj Americi.