Arheološki muzej Zadar osmislio je program u povodu obilježavanja Dana Arheološkoga muzeja Zadar. Program započinje 30. studenoga na dan kada je 1832. godine muzej osnovan.

- Priču o neandertalcima započet će se radionicom "Kako su neandertalci izrađivali oruđa?" autora i voditelja Ivora Karavanića, redovitog prof. na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zagrebu. Posebno za ovu radionicu u četvrtak, 30. studenoga s početkom u 12 sati pridružit će nam se djeca iz Osnovne škole Benkovac, područnih škola Raštević i Nadin. Ovom prilikom zahvaljuju se ravnatelju škole gospodinu Tonćiju Kumanu i pedagoginji Mariji Mavra na suradnji.

Istoga dana u 19 sati program se nastavlja otvorenjem izložbe i predstavljanjem edukativne publikacije "Posljednji neandertalci na razmeđu srednje Europe i Mediterana" autora red. prof. Ivora Karavanića i muzejske savjetnice Natalije Čondić. Izložba je to istoimenog projekta kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost, a čiji je voditelj prof. Ivor Karavanić.

Na ovaj dan posjetiteljima će biti omogućen besplatan ulaz u Arheološki muzej Zadar u vremenu od 9 do 20 sati. Slobodan ulaz omogućen je i posjetiteljima Muzeja ninskih starina AMZd u Ninu od 9 do 14 sati. U tom vremenu muzejske publikacije bit će dostupne po 50 % sniženim cijenama.

Priču o neandertalcima završit ćemo u ponedjeljak, 4. prosinca s početkom u 11 sati radionicom "U svijetu neandertalaca" autorice Jelene Vekić Bašić.

Iznimno smo sretni što ćemo ovom prigodom, a u prvoj godini djelovanja naše Muzejske družine, programom "Prve uspomene s Pinelom i Kukicom" autorice Jelene Vekić Bašić u petak, 1. prosinca u 11 sati u Općoj bolnici Zadar prigodnim poklonima darivati novorođenčad, koja će se roditi na dan osnutka Muzeja 30. studenoga. Ovom prilikom zahvaljujemo Općoj bolnici Zadar, ravnatelju Željku Čulini, dr. med., tajnici ustanove Marijani Kvakić i Ani Šalov, bacc. med. techn., na susretljivosti i suradnji, poručuju iz Arheološkog muzeja, poručuju iz muzeja.

Program obilježavanja Dana Arheološkoga muzeja Zadar završit će se u srijedu, 6. prosinca u 12 sati otvorenjem izložbe "Iz smrti - život" autora kustosa Vladimira Kusika. Izložba donosi priču o predmetima koji su pronađeni u grobovima, a nose informacije o svakodnevnom životu iz perioda ranog srednjeg vijeka s prostora današnjeg Nina. Izložba će se otvoriti u Muzeju ninskih starina.