Međunarodni dan Mediterana obilježava se 28. studenog, a tim povodom organiziran je niz događanja od kojih je prvo promocija knjige „Humor i Mediteran".

Na promociji su govorili izv. Prof. dr. sc. Bruno Ćurko, profesor na splitskom Sveučilištu, te urednica izv. Prof. dr. sc. Antonela Marić. Radi se o zborniku 13 radova kojih povezuje krovna tema iz naslova knjige, a koji je nastao nakon kongresa održanog 2018. godine s 50 sudionika iz sedam mediteranskih zemalja.

Što je uopće humor, kako ga definirati i koja je njegova uloga? Niz je teorija i različitih uloga, a ova knjiga prezentira neke pokušaja da se odgovori na ta pitanja i to u nama poznatom mediteranskom kontekstu.

Unatoč različitosti mediteranskih naroda, njihov humor u pozadini ima zajedničke temelje stjecajem turbulentnih povijesnih okolnosti. Tradicionalno je humor na ovom području bio oružje, reakcija na različite izazove i nedaće. Humor je taj zajednički jezik kojim svatko s Mediterana govori. Strategije humora nisu uvijek sasvim očite, a posebno je karakteristično smijanje u lice boli. Pretvaranje tragičnog u komično predstavlja način da se izdigne iznad nevolja, ali i tjera na razmišljanje, kazala je urednica Marić.

Sličnosti humora izlagači su demonstrirali s dva reprezentativna isječka, jedan iz Smojinog „Našeg malog mista" (1969. - 1971.), a drugi iz talijanskog filma „Mediterraneo" (1991).
Humor se razlikuje, ali je ista osnova. On je izlaz iz nedaća, a iako je grub, nije zloban. To je taj mentalitet u kojem ti kažeš - ne možeš me toliko ugnjetavati, koliko se ja mogu humorom vaditi iz toga, objasnio je Ćurko na predstavljanju knjige.

Antonela Marić najavila je i idući projekt koji je u planu, a radi se o monografiji o TV serijama i njihovim ženskim likovima.