Povodom obilježavanja Krševanovih dana kršćanske kulture i Dana grada Zadra 2023. u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti u Zadru, u četvrtak 30. studenoga 2023. godine u 12 sati održat će se predavanje: Ne možete im, u ovim strašnim vremenima uzeti i relikvije.
Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota

Antonija Mlikota završila je studij povijesti umjetnosti i sociologije na Sveučilištu u Zadru.
Doktorirala je 2013. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom Obnova i izgradnja povijesne jezgre Zadra nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu na čemu je nastala i opsežna knjiga publicirana 2021. godine.
Na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru izvodila je ili izvodi nastavu iz temeljnih kolegija Osnove arhitekture, Umjetnosti 19. stoljeća, Hrvatska umjetnost 19., 20., i 21. stoljeća, Zaštitu spomenika kulture I i II te Metodologiju istraživanja provenijencije umjetnina. 

Dosad je objavila niz znanstvenih radova te je sudjelovala u organizaciji različitih znanstvenih manifestacija, ljetnih škola, studentskih projekata i konferencija. Njezini istraživački interesi usmjereni su na područje povijesti umjetnosti i povijesti arhitekture 20. stoljeća (osobito na Zadar), istraživanje provenijencije umjetnina i povijest krivotvorenja te na školu Bauhaus.

 Antonija Mlikota je vodila ili sudjelovala kao istraživač na više nacionalnih i međunarodnih istraživačkih projekata. Dobitnica je godišnje Nagrade grada Zadra za 2018. godinu. Nagrada joj je dodijeljena za uspjehe i rezultate u
području znanosti, osobito zbog istraživanja obnove i izgradnje Zadra nakon Drugog svjetskog rata.
Za iznimno znanstveno dostignuće, za knjigu Zadar - obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu (Školska knjiga, 2021.) nagrađena je Državnom nagradom za znanost 2022. godine.

Predavanje pod nazivom Ne možete im, u ovim strašnim vremenima uzeti i relikvije donosi sva relevantna istraživanja, ali i neobjavljene spoznaje, o umjetninama iz zadarskih crkava koje su nastradale u turbulentnim vremenima za vrijeme Drugog svjetskog rata te su velikim dijelom nepovratno odnesene iz Zadra u Italiju. 

Predavanje je namijenjeno za širu javnost.

Veselimo se Vašem dolasku, poručili su iz  Stalne izložba crkvene umjetnosti u Zadru