Jučer je  objavljen natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Muzeja antičkog stakla (MAS). Prije skoro četiri godine na tu je funkciju iz Ministarstva kulture došao dr. sc. Hrvoje Manenica koji je zamijenio do tad jedinog dr. sc. Ivu Fadića. Natječaj dozvoljava da se sadašnji ravnatelj ponovno imenuje na dužnost.

Muzej će 5. svibnja obilježiti 15 rođendan. Danas on broji 17 zaposlenih, a od samog početka dva radna mjesta u toj državnoj ustanovi financira Grad Zadar.

Aktualni ravnatelj Manenica vjerojatno će nastaviti poslove koje su djelatnici MAS započeli u njegovom vrlo uspješnom mandatu.

Osim kvalitetnih izložaba čija su otvaranja postala društveni događaj u dvorištu Muzeja na Muraju, MAS je i dalje najposjećenija muzejska ustanova u Zadru. Lanjska brojka od 49 tisuća posjetitelja na kraju ove godine sigurno bit će nadmašena.

Aktualni ravnantelj MAS-a dr. sc. Hrvoje Manenica

Ono u čemu je MAS bio prvi, svakako je izdavanje priručnika Konzervacije i resturacija stakla, djelo dr. sci Šime Perovića, kao i organizacija prvog bijenala umjetničkog stakla. Muzejska savjetnica Jadranka Belevski ima pune ruke posla jer su na poziv za prijave dobili 60 radova autora iz cijele Hrvatske. Oni će biti izloženi u Noći muzeja, krajem siječnja.

Sve te djelatnosti dovele su do potrebe širenja Muzeja antičkog stakla. U prostoru staklene nadogradnje (aneks kojeg potpisuje zagrebački arhitekt Branko Silađen), koji je bio namijenjen nikada ostvareni ugostiteljski objekt, postoji projekt za dvije radionice. 

- Otvorit ćemo dogodine radionicu za restauraciju stakla jer nam to traže kolege iz drugih muzeja, a za restauraciju pitaju nas i građani. Druga radionica bit će za fuziju stakla, otkrio je ravnatelj MAS-a. 

Osim što su u njegovom mandatu posađena nova stabla, jer su se odmah po otvaranju Muzeja crnike osušila, uloženo je jako puno u održavanje i obnovu same zgrade i postrojenja. Pa tako i u ulazna vrata na palači Cosmacendi koja su na restauraciji u Osijeku nakon što su lani bila na dezinsekciji drveta u Ludbregu. Ravnatelj Manenica očekuje da bi se uskoro na ulaz mogla vratiti u izvornom izdanju.

Dodajemo, taman da otvore još jedan njegov mandat na čelu te državne ustanove.