Zadarski plesni ansambl u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar u utorak, 7. studenog s početkom u 20 sati, izvesti će predstavu Dvije žene, pet žena koja je premijerno izvedena prije dvije godine na Zadarskom kazališnom ljetu.

Ove godine Ansambl ima na svom repertoaru sedam cjelovečernjih predstava koje će (ili već jest), kazališna publika vidjeti ove sezone: Opera Mediterranea, Clown, Melusine, Bolero, Dvije žene, pet žena, More kao žena pomiče pločice svojih dragulja, 1518. Uz ove izvedbe publika će imati prilike vidjeti gostovanja ansambala koja nisu iz Zadra te okupljanje zadarske plesne scene na festivalu Večer plesne minijature. Plesni program sezone u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla se ostvaruje u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, HNK Zadar te Upravnim odjelom za kulturu i šport grada Zadra.

Plesna predstava Dvije žene, pet žena premijerno je izvedena na Zadarskom kazališnom ljetu prošle godine, a produkt je interakcije i istraživanja kroz zajednički rad sedam plesačica, prijateljica, s njihovom dugogodišnjom i dobro poznatom koreografkinjom Sanjom Petrovski.

Tema su ženski likovi iz zbirke pripovijedaka "Priče iz davnina" autorice Ivane Brlić Mažuranić, koji su ujedno i arhetipovi žena koji se javljaju u svim pripovijetkama svijeta, a česti su sudionici obiteljskih konstelacija. Na scenu se donose drugačiji, subjektivni pogledi na karaktere likova žena koji su izvedbena tijela u sukobu s tradicijom i uvriježenim poimanjima moralnosti bajki Ivane Brlić Mažuranić.

Pokret i ples, povremeno razuzdan i slobodan, ukazuje na ženinu potrebu za slobodom, za strašću, na potrebu da se bude u ravnoteži i skladu sa svojim unutarnjim bićem. Predstava podcrtava zajedništvo, ali i osobnost različitih individua koje do cilja dolaze preispitivanjem, poticanjem kreativnosti, predanim radom, ali i s lakoćom.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK Zadar radnim danom od 11 do 13 i od 18 do 20 sati.

Koncept, koreografija: Sanja Petrovski

Izvođači, sukoreografi: Patricia Gospić, Bernarda Klarin, Nataša Kustura/Mia Šare, Natali Mahmić/Zara Kadija, Anđela Matulić, Korina Oltran, Ljupka Petrovski/Nina Pavić

Glazba: Aleš Zorec, Lada Petrovski Ternovšek, Putokazi

Kostimografija: Marija Šarić Ban

Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski

Oblikovanje zvuka: Tomislav Shome Kraljević

Izrada kostima: Vernarda Stipanićev

Savjetnik za glas: Silvia Magdalena Šimić

Savjetnik za govor: Žana Bumber

Grafičko oblikovanje: Igor Gluić


Fotograf: Bojan Bogdanić, Adrijana Vidić

Pokrovitelji: Grad Zadar, Zaklada Kultura nova

U suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Etnološki odjel i HNK Zadar