Jučer je održano treći po redu Mali koreograf u organizaciji Plesne udruge Gesta. Projekta koji je po prvi put održan 2019 godine svakim novim izdanjem podiže ljestvicu i u organizaciji, ali i sadržajno. Djeca su sjajna, maštovita i kreativna i ovogodišnji program je i po mišljenju struke, ali i publike bio za ljestvicu, pa čak i dvije podignut.

Mali koreograf je koncept zamišljen kao natjecateljski susret djece od 6 do 14 godina koji se samostalno prijavljuju sa svojim plesnim materijalima. Dakle, potrebno je samostalno osmisliti koreografiju, izabrati glazbu i osmisliti scenski izgled kostima i koreografije. Naravno, za sudjelovavnje nije nužno imati plesno predznanja ili pohađati satove plesa. Ono što je bitno naglasiti djeca se prijavljuju kao pojedinci, ne kao članovi klubova, udruga i ansambala.

U prvom izdanju poziv za sudjelovanje išao je isključivo na lokalnom nivou, prema djeci iz Zadra, dok smo drugim izdanjem poziv poslali putem mreža Facebooka, Instagrama i plesnih platformi i šire.

Ove godine je najviše djece stiglo iz Splita i Solina, ali i iz Požeg , a iz Zadra je u finalno natjecanje ušla samo jedna Zadranka Mia Džaja.

 Prijavljene su 24 koreografije, ali je selektiran program na 14 najuspješnijih za ulazak u finale. Pobjedu je jednoglasno odnijela djevojčica Nola Jakus iz Splita i svojom sjajnom koreografijom i izuzetnom izvedbom koreografije Bang -bang

Članice žirija su Sanja Brebrić iz Zagreba i Anita Ivanović iz Solina. Obje članice žirija imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom plesačima i svakako imaju potrebnu kompetenciju.

Pobjednica uskoro putuje u Zagreb kod Tihane Strmečki poznate plesne pedagoginje, redateljice, producentice i koreografkinje sa bogatim plesnim iskustvom i stažem na plesnu edukaciju.

Cilj organizacije je prvenstveno motivacija djece. Kroz ples, maštu i kreativnost želimo ih potaknuti na samostalno stvaranje plesnih sekvenci i slaganje koreografija koji će ih možda dodatno motivirati na bavljenje plesnom i izvedbenom umjetnošću, ali možda i motivirati za budući poziv.

Sudjelovanjem u ovakvom projektu kod djece ćemo stvoriti jednu vrstu odgovornosti i ozbiljnosti koju nosi prijava pojedinca. Svakako cilj nam je i upoznavanje i druženje djece iz različitih sredina, ali i širenje njihovih plesnih vidika promatranjem radova ostalih sudionika.

Jako smo sretni što je projekt „Mali koreograf" zakoračio i van Zadra dolaskom mladih zaljubljenika u ples i pokret iz drugih gradova. Sigurno će svaka sezona dodatno motivirati djecu, koja prate plesne platforme i ples općenito.
S obzirom da je Gesta proizašla iz plesnog studia pok. Nives Šimatović Predovan u čiju spomen smo dugi niz godina organizirali veliku plesnu manifestaciju zadarski plesni festival koji smo nažalost, morali obustaviti zbog niza poteškoća u organizaciji...Malog koreografa smo organizirali u sjećanje na neprežaljenu Nives.

U zabavnom djelu nastupile su Gestice, Plesni kristal iz Zagreba i Plesaonica iz Zadra