U četvrtak, 19. listopada novu kazališnu sezonu otvara obnovljena predstava Izbacivači iz Teatra Exit. Na gostovanju u zadarskom kazalištu bit će HNK Split s nagrađivanom dranom „55 kvadrata" te s Tihom noći, a iz splitskog Kazališta mladih stiže i Leo Lemo sa Zakonom Zagore. Budalu za večeru predstavit će Kazalište Virovitica. Dubrovačko kazalište Marina Držića predstavit će svog Hamleta kojeg je postavio čuveni Livio Pandur, gostovat će Kerempuh s predstavom Kako druga polovica voli. Dolaze nova kazališta kao što je Ludens Teatar, Teatar Erato, Kazalište Moruzgva, Planet Art, Teatar Rugatino.

Uvijek isti broj gostovanja kao i premijera, postali su standrad za kazališnu publiku u Zadru.

Prva premijera u HNK Zadar zvat će se Tata. Nije baš upečatljiv naziv koji asocira na tri dramska djela Mate Matišića, našeg najvećeg dramatičara Mate Matišića kojeg je hvalio redatelj Zoran Mužić. On je jučer „Na kavi s glumcem" u što je pretvorena najava nove kazališne sezone, strastveno govorio o arhetipskom odnosu oca i sina s kojim se Matišić bavi u svom dramskom opusu. Za zadarsku premijeru, to je odnos oca i kćeri. Iako je on očit u dalmatinskom miljeu, koji je umjetničko ishodište Matešićevog stvaralaštva, Mužić je i tu vidio antički obrazac. A što će zadarska publika vidjeti u toj, kako ju je Mužić nazvao drami detekcije, ovisit će i o dramatizaciji Filipa Jurjevića kojeg je redatelj također pohvalio kao novu snagu zadarske kazališne zajednice.

Uz njega u autorskom timu prvi put će biti angažirana za kostimografiju Riječanka Sanja Jureško, kćerka glumca Davora Jureška koji će igrati u predstavi. U podjeli su Žana Bumber, Lucija Alfier (koja se pojavljivala u predstavama Drame plus, op.a.), Alen Liverić i gostujući Ivica Pucar.

U zadarskoj kazališnoj zajednici istaknuto mjesto odavno zauzima Vinko Radovčić koji se zahvalio ravnatelj Renatu Švorniću što ga je ponovno angažirao i što zajedno stvaraju autorski tim za Lolitu. To neće biti onako kako je to u svojoj poznatoj knjizi napisao Vladimir Nabokov, napomenuo je Radovčić koji je angažirao već iskušanu Antonelu Tošić. Ona je nedavno diplomirala dramaturgiju, objavio je Radovčić koji do premijere ima šest mjeseci pripreme i samog rada na sceni.

Jedan od troje članova ansambla HNK Zadar, glumica Žana Bumber pohvalila se sa 70 polaznika glumačkog studija. Tendencija je i na privlačenju studenta kojih imaju troje. Osim što će od plesne pedagoginje Patrice Gospić učiti i scenski pokret, oni će ove godine zaljubljivati se u Shakespeare i Dantea na jedan novi način blizak mladim generacijama.