Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji s Memorijalnom zbirkom Jozo Kljaković u sklopu zajedničke izložbe Liturgijsko ruho i tapiserije Zbirke Tomljanović i sakralna umjetnost Zbirke Kljaković, predstavlja dio umjetničke autorske Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović, uz crteže sakralne tematike Joze Kljakovića iz fundusa Memorijalne zbirke.

Ovim izložbenim projektom ostvarena je suradnja objedinjena u sakralnoj tematici kao rezultat kustoskog projekta kustosica i voditeljica zbirki Marije Šarić Ban (Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel) i Lidije Fištrek (Memorijalna zbirka Jozo Kljaković, Zagreb).

Suradnjom i povezivanjem dviju institucija u kulturi, Memorijalne zbirke Jozo Kljaković i Narodnog muzeja Zadar, ostvarena je razmjena u okviru izložbenog programa u Zadru i Zagrebu. Gostujuća izložba Liturgijsko ruho i tapiserije Zbirke Tomljanović i sakralna umjetnost Zbirke Kljaković u Memorijalnoj zbirci Jozo Kljaković u Zagrebu objedinjena je u sakralnoj tematici iz fundusa obiju zbirki (Tomljanović-Kljaković). Ovom izložbom i provedenim istraživanjem, autorice promiču stvaralaštvo Ane Tomljanović i Ivana Tomljanovića, kao i Joze Kljakovića, jednog od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća. U okviru izložbe biti će izloženi crteži sakralne tematike Joze Kljakovića iz fundusa Memorijalne zbirke, kao što su Salonitanski mučenici, Tri sveca - skice za freske u crkvi sv. Martina u Vranjicu, i crtež Mrtvi Krist, iz prve polovice 20. stoljeća, uz prikaz svetaca na tapiserijama Ane Tomljanović i Ivana Tomljanovića, Zadarski poliptih 1 i San ranjenog Krista.

 Izložena djela po svojim su motivima, sadržaju te namjeni sakralnog karaktera. Za ovu izložbu predstavljeni su radovi iz takozvanog Ciklusa kršćanske tematike koji su zajedničko djelo istaknutih zadarskih umjetnika Ivana Tomljanovića i Ane Tomljanović, dok je liturgijsko ruho Bijeli komplet djelo Ane (Anite) Tomljanović. Liturgijsko ruho u vlasništvu je Zadarske nadbiskupije za koju je i ostvareno, a posuđeno je za potrebe ove izložbe.

Ovim kustoskim projektom odlučile smo povezati i prikazati umjetnička djela iz zbirke Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Memorijalne zbirke Jozo Kljaković koja prikazuju kršćansku tematiku na različitim medijima likovne umjetnosti - crtežima (olovka na papiru) Joze Kljakovića i tapiserijama i tekstilu (liturgijsko ruho) Ane Tomljanović i Ivana Tomljanovića. Spoj različitih umjetničkih medija i interpretacija motiva preuzetih iz Kršćanstva, koji su ujedno i veliko nadahnuće ovim umjetnicima, povezani su i objedinjeni u istom vremenskom okviru ovoga izložbenog projekta.