Da i u Hrvatska također ima izuzetno talentirane i kreativne kantautore, to se moglo poslušati i vidjeti na međunarodnom 1. Festivalu glazbe "Glas kantautora" Zadar 2023. koji se uspješno održao 28. rujna u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ukupno 13 kantautora, entuzijasta, vrhunskih glazbenika i interpreta, ostavili su veliki dojam na posjetitelje i dokazali da kantautorima na hrvatskoj glazbenoj sceni itekako pripada još više prostora kako bi prezentirali svoja autorska djela.

Ravnatelj festivala Davor Petrović i umjetnička ravnateljica festivala Vesna Benić istaknuli su kako im je i bio cilj kroz ovaj festival u Zadru kantautorima omogućiti kako bi njihov autorski rad došao što više do izražaja i šireg broja slušatelja.

U uvodnoj riječi voditeljica programa Iva Rogić izjavila je kako je prvenstveno cilj festivala promicati vrijednost kantautorskog stvaralaštva. 

- U svijetu glazbe takvi autori vrlo su cijenjeni. Prisjetimo se npr. kanadskog kantautora Leonard Cohena, ili trenutno popularnog američkog kantautora i multitalentiranog glazbenika Ryan Adamsa, izjavila je Rogić i najavila na samom početku kako će svi posjetitelji moći uživati u live akustičnom nastupu u solo, duo trio ili u kombinaciji kvartet.

To se i obistinilo. Svojim izuzetno glazbenim talentom i interpretacijama ostavili su veliki dojam na posjetitelje festivala. dok su organizatori festivala udruga "Stihovi i Note" već sada najavili da će i dalje nastaviti njegovati kantautorsku scenu u Hrvatskoj, razvijati svijest o vrijednost koja s pravom pripada kantautorima naglasivši da se vrijednost njihovog autorskog rada ne mjeri po posjećenosti ili veličini publike.

Od ukupno 13 kantautora, stručni ocjenjivački žiri u sastavu Mateja Miočić, Luka Brala i Gloria Krizman, morao je odabrati one najbolje. 

- Zadatak je bio težak, ali odradili su ga profesionalno i odgovorno i što je najbitnije, pokazali su da nisu bili pristrani obzirom da su na festivalu nastupala i dva kantautora iz Zadra kazala je umjetnička ravnateljica Vesna Benić.

Nagradu za najbolji tekst osvojio je Davor Solanović iz Osijeka za pjesmu "Ostavljaj me polako", a uz piano ga je pratio Karlo Miličević. Davor pjeva u vokalnom sastavu Akvarel za koji piše autorsku glazbu.

Nagradu za najbolju glazbu osvojili su vokalno instrumentalni duo DomiNika iz Zagreba za pjesmu „Sanjam". Dominik Došen magistar je glazbene pedagogije, dok je Nika Došen maturirala flautu u klasi V. Hajdin, prof. savjetnice, i solo pjevanje u klasi V. Badrov, prof. mentorice u glazbenoj školi Blagoja Berse, u Zagrebu. Na međunarodnom 10. Festivalu duhovne glazbe Svjetlost dolazi 2022. godine s autorskom skladbom „Prijatelj" osvojili su nagradu za najbolju glazbu. Pjesmu „ Sanjam" Nika i Dominik Došena izveli su uz pratnju Filip Kneževića.

Nagradu za najbolju interpretaciju osvojio je Petar Nižić&BackBeat iz Splita za pjesmu "Sve što imam". Petar Nižić autorske pjesme producira i piše u svom kućnom studiju uz pomoć suradnika. Iza njega stoji mnoštvo svirki u acoustic izdanjima duž cijele Dalmacije. Osim što je glazbenik, Nižić je profesionalni vojnik i član HRM-a, te stalni gost njihova Orkestra. Kantautora je na pozornici pratio Miran Zidić na kontrabasu, Joke Sorić na elektro akustičnoj gitari i Duje Buble na cajonu.

Nagradu Glas kantautora osvojila je Lana Škrgatić Puž iz Zagreba sa skladbu "Samo u tami". Lana je svestrana vrhunska umjetnica, multiinstrumentalistica, svira saksofon flaute i klavijature. Profesorica je glazbene kulture u "The American International School of Zagreb" Lana je pratila Tea Mišković na bas gitari i Ivan Puža na cahonu.

Festivalske statue koje su im se tom prigodom uručile s motivima mora i poznatog zadarskog zalaska sunca u tehnici fuzije stakla izradila je Antonija Gospić staklarica i puhačica stakla Muzeja antičkog stakla Zadar (MAS).