Međunarodni 1. Festival glazbe "Glas kantautora" Zadar 2023. održat će se 28. rujna u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom programa u 19:30 sati.

Na festivalu se njeguju razni glazbeni stilovi (šansona, pop, rock), a tekstovi su slobodna teme npr. ljubavne ili druge tematike, dok su izvođenja u unplugged verziji.

Na pozornici će kantautori nastupati u više kombinacija, solo sami sebe prati na jednom od harmonijskih instrumenata uz gitaru ili piano, u duo kombinaciji,trio kombinaciji uz npr. gitaru i neki solistički instrument, i u kombinaciji kvartet sa četiri izvođača, npr. udaraljke "Cajon kit" uz druge instrumente akustičnog karaktera.

Nastupat će 14 kantautora:Nastupat će 14 kantautora i to: DAVOR SOLANOVIĆ - "Ostavljaj me polako" iz Osijeka, LANA ŠKRGATIĆ PUŽ - "Samo u tami" iz Zagreba, PETAR NIŽIĆ&BackBeat - "Sve što imam" iz Splita, STIPE ŠARIĆ - "Bal pod maskama" iz Rakitna, BiH, ELKAN PETROV - "Zadarsko jugo" iz Zadra, NINA VIGUC&E-H-O - "Putujem" iz Zagreba, DAMIR KRAJAČIĆ KRAYA - "Nevera" iz Zagreb, MARIO PADELIN -"Ne budi me (Uzmi me dok spavam)" iz Zadra, DOMINIKA - "Sanjam" iz Zagreba, DAMIR VUJČIĆ -"Da te nisu susreli" iz Splita, ANITA ŠUNJI -"Nešto lijepo ostani" iz Mostara, DRAŽEN ČUTURIĆ -"Morski akvarel" iz Zagreba, SONJA AGATA BIŠĆAN -"Na tren" iz Zagreba, KREŠIMIR KRNIC -"Valcer a ne blues" iz Zagreba.

Stručni ocjenjivački žiri, Mateja Miočić, zadarska kantautorica, Luka Brala kantautor i vokal zadarske grupe Kanela te Gloria Krizman prof. glazbene kulture i umjetnosti u Zadru (uz posao u školi muzicira u dva benda svira bubnjeve i pjeva back vokale) dodijeliti će nagradu za najbolji tekst, nagradu za najbolju glazbu, nagradu za najbolju interpretaciju, a nagradu "Glas kantautora" uručit će Davor Petrović ravnatelj festivala.

Festivalske statue s motivima mora i poznatog zadarskog zalaska sunca kojega je Alfred Hitchcock nazvao najljepšim na svijetu izrađene su tehnici fuzije stakla, a izradila ih je Antonija Gospić staklarica i puhačica stakla Muzeja antičkog stakla Zadar (MAS).

Zabavni festival glazbe "Glas kantautora" već pri samom raspisanom javnom natječaju na koji se prijavilo ukupno 34 kantautora snažno je odjeknuo u javnosti, a od Vesne Benić umjetničke ravnateljice i predsjednice udruge "Stihovi i Note" saznali smo kako će biti i jedan od zabavnijih festivalskih iskustava kako za same kantautore tako i za publiku.

Organizator festivala je udruga "Stihovi i Note" koja iza sebe ima deset godina uspješno održanog poznatog festivala duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar, i koncerte suvremene kršćanske glazbe na Narodnom trgu Zadar.

Ravnatelj festivala je Davor Petrović, umjetnička ravnateljica Vesna Benić dok je inspicijent festivala Mladenka Mašina, a voditeljica festivalskog programa Iva Rogić.

Pokrovitelji festivala su Grad Zadar, Zadarska županija, TZ grada Zadra, Općina Preko, Općina Kali, Općina Pašman, Općina Tkon.

Cijena ulaznice u iznosu od sedam eura može se kupiti na isti dan održavanja festivala ispred ulaza Polivalentne dvorane.