Naša poznata plesna umjetnica i začetnica razvoja vertikalnog plesa u Hrvatskoj Marija Šćekić ove godine vraća se u Paklenicu sa novim projektom. Biennale novog pokreta interdisciplinarni je i međunarodni projekt u koprodukciji Umjetničke organizacije Histeria Nova i Aeriosa Dance Society iz Kanade. Projekt se provodi na odabranim lokacijama Osječko-Baranjske, Ličko-Senjske, Zadarske i Šibenske županije u Hrvatskoj te u pokrajini British Columbia i gradu Vancouveru u Kanadi. Na području Starigrada-Paklenice i NP-a Paklenica odvija se 24.-27.rujna prema slijedećem programu:

U nedjelju, 24. rujna održava se:

- 14.00-17.00h Radionica cijanotipije i toniranja cijanotipije pod vodstvom vizualne umjetnice Sarah Fuller, dvorana kod upravne zgrade JU NP Paklenica, Franje Tuđmana 14a;

- 19.00-20.00h Utjelovljeni krajolici, razgovor sa vizualnom umjetnicom Sarah Fuller, dvorana u zgradi Općine Starigrad, Trg Tome Marasović 1, Starigrad.

Ovo je jedinstvena prilika za upoznavanje tradicionalnog foto procesa cijanotipije kroz objektiv lokalne flore i teksture! Na radionici će se izrađivati kamuflaža od tkanine inspirirana ekosustavom Paklenice koja će se koristiti u site-specific vertikalnoj plesnoj predstavi u kanjonu Velike Paklenice.

Od 24.-27.rujna od 14.30 do 17.00h u kanjonu Velike Paklenice održavat će se eksperimentalne plesne probe pod umjetničkim vodstvom Julie Taffe i Marije Šćekić (smjer Ljuska) da bi zadnji dan, 27.rujna s početkom u 18.30h bila održana plesna izvedba za specifičnu lokaciju u izvedbi plesača Aeriosa Dance Society (Meghan Goodman, Chandra Crown, Cara Siu, Alex Tom, Vince Virr). Nakon plesne izvedbe slijedi okrugli stol u posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice s početkom u 20.00h, otvoreno za širu javnost.

Ponedjeljak, 25. rujna je rezerviran za najmlađe za koje će se održati Radionica cijanotipije i vertikalnog plesa za djecu pod vodstvom vizualne umjetnice Sarah Fuller i plesača Ishite Raine i Alexa Toma. Radionica će se održati od 09.30-14.30h u kanjonu Velike Paklenice (penjački smjer Zava).

Nakon Starigrada-Paklenice projekt se nastavlja u Karlobagu 28.-29.rujna (Mediteranski vrt Kava) te potom u Đakovu i Osijeku 2-7. listopada. Cjelokupni program događanja može se pronaći na linku https://www.histerianova.com/biennale-hr.html

Projekt se bavi temom ljudskog nagona za preživljavanje kao filozofsko, egzistencijalno i antropološko pitanje o ..."odgovornosti čovjeka da neprekidno traga za smislom, bude usmjeren na nešto izvan sebe, da otkrije i ostvari prave vrijednosti u sebi i pronađe osobni smisao" (Viktor E.Frankl, Nečujan vapaj za smislom).

Cilj projekta je prikupiti i sačuvati informacije o radu pojedinaca, umjetnika a na simboličkoj razini i informacije o običnim ljudima čiji rad, koji proizlazi iz njihovog načina života, ostavlja veliki trag u njihovim ali i životima drugih.