U subotu, 23. rujna u 20 sati, u crkvi sv. Krševana, održat će se posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala. Bit će to najveći glazbeni program u sklopu petogodišnjeg festivala  kojeg  organizira Tea Kulaš i njezona umjetnička organizacija Zara  sa 50-ak izvođača. i to baš na prvi dan jeseni.

Na koncertu će nastupiti zagrebački Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci koji je na prošlogodišnjem Zadar Organ Festivalu zaslužio duge i glasne ovacije. Dok je lani uz zbor nastupio prvoklasni orguljaš Naji Hakim, ove će godine uz njih zasvirati naš reprezentativni Zadarski komorni orkestar, a kao solistica nastupit će sopranistica Barbara Pijetlović. Izvedbom će dirigirati Jurica Petar Petrač, voditelj brojnih ansambala, među ostalim i glazbeni voditelj-dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

To mnoštvo glazbenika za Zadar priprema Magnificat Johna Ruttera, djelo koje je svojom atraktivnošću strelovitom brzinom osvojilo publiku diljem svijeta. Radi se o skladbi liturgijskog teksta koja odražava mnoštvo emocija, od radosne hvale i zahvale do poniznosti i dubokog priznavanja slave Božje i milosti prema čovječanstvu. Uz klasični glazbeni izraz, ova proslavljena skladba sadrži elemente glazbene tradicije Španjolske, Meksika, plesnih ritmova i utjecaja jazza. Zbog svog je izražajnog glazbenog jezika, bogatih harmonija i melodičnosti omiljena i kod publike i kod izvođača.

Bit će to spektakularan završetak 5. Zadar Organ Festivala koji će biti pravo slavlje života, tim više što će se održati uoči rođendana Johna Ruttera, britanskog skladatelja i dirigenta svjetske slave, poznatog po svom doprinosu zborskoj literaturi i po popularizaciji zborskog pjevanja u svijetu.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost novčane donacije. Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora. Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici festivala www.zadarorganfestival.com.