U četvrtak, 21. rujna s početkom u 18:30 sati u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače održat će se otvorenje izložbe Dodir stvarnosti autorice Zemke Carre.

Zemka Carra rođena je u Zagrebu 1945. Živi u Sjedinjenim Američkim Državama, na Manhattanu, NYC, sa sinom Denisom i suprugom Mariom, također umjetnicima. Odlaskom u mirovinu više mjeseci u godini boravi u svojoj obiteljskoj kući u Zadru.

Od ranog djetinjstva izražavala je ljubav prema likovnoj umjetnosti. To ju je i opredijelilo u profesionalnom smislu i dovelo do zanimanja radnog terapeuta (OTR). Svoj talent, radeći u Prijedoru, a potom u Zagrebu, koristila je kao alat za terapiju. Primjena različitih umjetničkih modaliteta omogućavala je njezinim pacijentima psihosocijalnu i fizičku osposobljenost za svakodnevni život. Dolaskom u SAD nastavila je s karijerom radnog terapeuta u bolničkoj i privatnoj praksi. Uz rad i studira, podiže obitelj, a u slobodno vrijeme nastavlja slikati i fotografirati. Uz Zemku Carra danas stoji - „mixed medias artist".

Likovno obrazovanje Zemka Carra stekla je u Zagrebu kod akademskog slikara profesora Zoltana Gabora. U Sjedinjenim Državama studira animaciju s Philom Simkinom, York Collegeu - L.I.C.; fotografiju i skulpturu na Laguardia Community Collegeu i na Education Aliance, u N.Y.C.; Akvarel u National Art League, Douglaston, New York s Edgarom A. Whitneyem i ulja u Art Student`s League s Isaacom Sayerom i Davidom A. Lafellom.

Ova je umjetnica, poznata po svojim „živahnim" akvarelima i uljanim slikama, više puta bila nagrađivana kako za svoje slikarske tako i za fotografske radove. Prvi put je izlagala 1979. na Washington Squareu - umjetničkoj izložbi na otvorenom. Već tada dodijeljena joj je nagrada "exhibition travel" za njezine akvarele "woman spinning". Zemka Carra i danas izlaže svoje slike i fotografije u galerijama metropolitanskog dijela New Yorka. Likovni kritičari njezin rad opisuju kao reprezentativan i ekspresionistički. Njezine slike danas su u brojnim privatnim zbirkama širom svijeta.