Znanstvena knjižnica Zadar, Državni arhiv u Zadru, Hrvatsko kartografsko društvo i Sveučilište u Zadru organiziraju izložbu „Stari atlasi - nove priče" prigodom održavanja 19. međunarodnoga znanstvenog skupa „Geoinformacije i kartografija".

Izložba starih atlasa iz zadarskih knjižnica i arhiva prilika je za predstavljanje vrijednih kartografskih djela koja su, uz enciklopedije i rječnike, bila najvažniji zbornik znanja. Atlasi su često bili knjige u kojima su autori imali priliku na jednom mjestu prikazati najnovije spoznaje o svemiru kao i svoje kartografske tehnike, pa su imali važnu informativnu, obrazovnu i metodičku funkciju. Osim te utilitarne funkcije, one su imale i estetsku funkciju, pa odražavaju kartografiju kao složenu disciplinu u kojoj se isprepliću znanost i umjetnost. Stoga je svakom starom atlasu uvijek moguće pristupiti novim pristupima i smišljati nove priče o njemu.

Otvorenje izložbe održat će se u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u četvrtak, 7. rujna 2023. u 19 sati. Izložba će biti otvorena od 7. do 14. rujna 2023. godine.