Plesna udruga Gesta organizator je projekta pod nazivom „Mali koreograf" koji je po prvi put održan 2019 godine. Prva pobjednica je Lana Svetić iz Zadra koja je dobila nagradno i edukacijsko putovanje u Zagreb, na plesnu radionicu pod vodstvom plesne pedagoginje i koreografknje Tihane Strmečki.

Mali koreograf je koncept zamišljen kao natjecateljski susret djece od 6 do 14 godina koji se samostalno prijavljuju sa svojim plesnim materijalima.

Dakle, potrebno je samostalno osmisliti koreografiju, izabrati glazbu i osmisliti scenski izgled kostima i koreografije. Naravno, za sudjelovavnje nije nužno imati plesno predznanja ili pohađati satove plesa.

U prvom izdanju poziv za sudjelovanje išao je isključivo na lokalnom nivou, prema djeci iz Zadra, dok je drugim izdanjem poziv poslalan putem mreža Facebooka, Instagrama i plesnih platformi i šire.

Nakon završetka prijava 1. rujna slanjem videa na WhatsApp organizatora 091 510 2856, video materijale organizator šalje žiriju.

Stručno povjerenstvo će prijavljene koreografije selektirati i ocjenjivati po sljedećim kriterijima:

- plesni nastup (koreografija i izvedba)
- maštovitost i kreativnost koreografije
- izbor glazbe(adekvatno uzrastu i tehničkim mogućnostima izvedbe plesača)
- scenski izgled(kostimografija)
- ukupan dojam

Cilj organizacije je prvenstveno motivacija djece. Kroz ples, maštu i kreativnost želi ih se potaknuti na samostalno stvaranje plesnih sekvenci i slaganje koreografija koji će ih možda dodatno motivirati na bavljenje plesnom i izvedbenom umjetnošću, ali možda i motivirati za budući poziv.

Sudjelovanjem u ovakvom projektu kod djece će se stvoriti jedna vrsta odgovornosti i ozbiljnosti koju nosi prijava pojedinca. Svakako je cilj nam i upoznavanje i druženje djece iz različitih sredina, ali i širenje njihovih plesnih vidika promatranjem radova ostalih sudionika.

- Jako smo sretni što je projekt zakoračio i van Zadra dolaskom mladih zaljubljenika u ples i pokret iz drugih gradova. Sigurno će svaka sezona dodatno motivirati djecu, koja prate plesne platforme i ples općenito. S obzirom da je Gesta proizašla iz plesnog studia pok. Nives Šimatović Predovan u čiju spomen smo dugi niz godina organizirali veliku plesnu manifestaciju zadarski plesni festival koji smo nažalost, morali obustaviti zbog niza poteškoća u organizaciji...Odlučili smo projekt „Mali koreograf" vezati uz sjećanje na Nives koja je osobno meni kao organizatoru obilježila profesionalni put i otvorila vrata, kao što ja sada otvaram vrata mali koreografima koji će jednom doći na moje mjesto, izjavila je Nena Jurišić, su iz Udruge Gesta.

Nakon selekcije žirija, pozive za finalnu večer sredinom studenog dobivaju najuspješnije koreografije, točan datum će se objaviti...Pobjednik putuje u Zagreb na plesnu edukaciju kod koreografkinje, plesne pedagoginje i redateljice Tihane Strmečki.