Na Istu se od 9. kolovoza do 10. kolovoza održava 5. JazzIst festival. Oba koncerta održat će se na Trgu Svetog Nikole, s početkom u 21.30, a ulaz je slobodan. Predstavit će se domaće snage jazz scene uz vrhunske glazbenika.

Prvi dan, 8. kolovoza, na repertoaru je Borna Šercar`s Jazziana Croatica. Naime, bubnjar i skladatelj Borna Šercar osnovao je sastav Jazziana Croatica 2009. godine u nastojanju očuvanja hrvatske glazbene baštine inspirirane etno utjecajem, stvaranja autentičnog zvuka i brenda hrvatskog podneblja, te nametanja novih standarada u hrvatskom jazz izričaju. Šercar je u ovom sastavu dosad izdao pet albuma, a krunom svog stvaralaštva smatra najnoviji album Untamed (Croatia Records, 2022) snimljen u suradnji s ansamblom LADO, stoji u najavi. Borna već dugi niz godina prati i glazbenu divu Josipu Lisac, a Bornu u Jazziani prate saksofonist Vojkan Jocić, kojeg je publika na Istu već imala prilike slušati na Jazzistu kao člana sastava Chui, te mladi i vrlo talentirani kontrabasist Hrvoje Kralj i pianist Borna Pehar.

U četvrtak, 10. kolovoza na pozornocu stiže Bruna Matić, jedna je od najuzbudljivijih bubnjarica svoje generacije. Rođena 1995. počela je stjecati iskustvo svirajući sve od rocka i popa do jazza. Godine 2020. magistrirala je na Sveučilištu Codarts u Rotterdamu. Nakon albuma prvijenca „Two Weeks After Midnight" koji je karakteriziran tradicionalnijim zvukom i pristupom jazzu, 2022. Bruna godine objavljuje svoj drugi album N O I S E.

- Ova 70-minutna audiovizualna suita koju će nam predstaviti na JazzIstu prestavlja Brunu u novom svjetlu, ovaj put se mlada bubnjarka odlučila okrenuti istraživanju elektronske glazbe kroz jazz improvizaciju. Kompozicije su stoga spoj ritmova iz raznih elektronskih žanrova, kao što su dubstep, trap, 2-step i drum n bass, te jazz improvizacije i harmonije, poručili su organizatori.

Bruna je tri put nagrađena nagradom „Status" Hrvatske glazbene unije, a kao aranžerka surađuje i sa Jazz orkestrom HRTa, a osim suradnji sa najboljim jazz glazbenicima, Bruna prati i Ginu, Niku Turković i druge pop izvođače. Nju pak prate dobro nam poznati saksofonist Vojkan Jocić član Chuia, Jazz orkestra HRTa, Mimika orchestra i Jazziane Croatice, mlade talentirane snage gitarist Filip Pavić i basist Bojan Skočilić te klavijaturist Hrvoje Galler, kojeg je publika na Istu već slušala kao člana sastava Kozmodrum.