U ponedjeljak, 31. srpnja s početkom u 20.30 sati u Crkvi sv. Krševana, održat će se koncert „Zadarski umjetnici sviraju Doru Pejačević".

Skladateljica Dora Pejačević (1885. - 1923.), čiju stotu obljetnicu prerane smrti obilježavamo ove godine, napisala je 58 opusa, od kojih je većina sačuvana u arhivu Hrvatskoga glazbenog zavoda. Njezino stvaralačko razdoblje trajalo je samo 26 godina, no napisala je neka od najvažnijih djela hrvatske glazbe uopće. Posljednjih godina raste zanimanje za njezina djela izvan granica Hrvatske: djela Dore Pejačević izvodili su ansambli poput Orkestra leipziškoga Gewandhausa ili Simfonijskoga orkestra BBC-ja.

Njene skladbe izvode istaknuti zadarski glazbenici mlađe generacije: mezzosopranistica Bernarda Klinar, violinistice Ankica Šoša Graziani i Ana Ivanov, violončelistica Paola Genovese te pijanisti Antonija Šoša Ledenko, Ivan Štorić i Adrian Valčić, kao i violistica Amalija Kokeza koja živi i radi u Bruxellesu. 

Zatim, u nedjelju, 6. kolovoza u 21 h, također u Crkvi sv. Krševana, na rasporedu je koncert „Stabat mater".

Svetome Augustinu pripisuje se rečenica - Tko pjeva, dvostruko moli, koja može biti usmjerena i na transcendentalnu prirodu glazbe koja povezuje s božanskim. Brojni skladatelji ovoga programa - Camille Saint-Saëns, Antonio Vivaldi, Ivo Muhvić, Giovanni Battista Pergolesi, Gioachino Rossini, Johann Sebastian Bach, Giulio Caccini, Alessandro Stradella, Wolfgang Amadeus Mozart, Georges Bizet - pronašli su inspiraciju u svijetu duhovnoga, ostavivši trajan trag na području duhovne glazbe, povezujući sebe, ali i publiku, s izraženom duhovnošću.

Program izvode istaknuti riječki glazbenici, članovi Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci - sopranistica Morana Pleše Petruševski, mezzosopranistica Ivanica Vunić, pijanistica Ivana Vrban i kontrabasist Petruš Petruševski.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr. Fizička prodaja na info-pultu Providurove palače odvija se radnim danom od 11-13 i 19-21 te subotom od 11-13.

Na dane koncerta blagajna od 20 sati seli na koncertnu lokaciju.

Popust u iznosu od 50% po ulaznici ostvaruju umirovljenici, studenti, učenici, osobe s invaliditetom i djeca mlađa od 12 godina.