Zavičajni muzej Obrovac i Samoborski muzej imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe „Neumorni istraživač Radivoj Simonović (1858. - 1950.) " koje će se, u sklopu obilježavanja 40. godišnjice postavljanja i otvaranja za javnost stalnog postava Etnografske zbirke ZM Obrovac, održati u petak 14. srpnja 2023. godine u 11,00 sati u Zavičajnom muzeju Obrovac.

Izložba je posvećena Radivoju Simonoviću (1858. - 1950.), liječniku po struci, ali i strastvenom planinaru, fotografu amateru i istraživaču krških fenomena koji od 1903. godine u više navrata posjećuje Obrovac i Velebit.

Prilikom navedenih posjeta Simonović fotografira lokalno stanovništvo obučeno u tradicionalnu nošnju, stočarske stanove na Velebitu, velebitske pejzaže i sl. Između ostalih zanimljivosti koje bilježi na svojim putovanjima poznato je da je jedan od njegovih prvih nosača na Velebit bio Marko Anić iz Kruševa, sela u neposrednoj okolici Obrovca. Simonović Velebit neumorno obilazi i istražuje do 1938. godine.

U razdoblju od 35 godina snimio je nekoliko tisuća fotografija koje objavljuje u časopisu „Hrvatski planinar". Dio navedene bogate fotografske građe 1958. godine posredstvom Hrvatskog planinarskog saveza, koji ju prethodno otkupljuje od Sofije Hirtz, dolazi u posjed Samoborskog muzeja.

Autorice izložbe su Zrinka Kušer i Ivana Pavlović.

Izložbu se može razgledati do 31. kolovoza.