Ulaskom u 2023. godinu Dragon teatar obilježava desetogodišnjicu rada na Salima. Krajem lipnja publici je prikazana predstava „Čarobnjak iz Oza" koja je nastala prema istoimenom djelu američkog romanopisca Franka Bauma, a ovog tjedna u crkvenom dvoru na Portu izvodi se predstava „Dom Bernarde Albe" prema djelu španjolskog pisca Federica Garcie Lorce. Druga, reprizna predstava, igra se večeras.

Federico Garcia Lorca je bio utjelovljenje istinskog stvaraoca: prezirao je svaku komercijalizaciju književnosti, svaku banalizaciju njena izričaja i dosega, svaku neosjetljivost prema ideji o čistom pjesništvu i autentičnom stvaralaštvu, svaku zabranu koja bi umanjila, nagrdila ili unakazila poetsku ili proznu ekspresiju.
Lorca je najugledniji španjolski pjesnik 20. st., koji je spontanim stvaralačkim nagonom sjedinio tradicionalne vrijednosti španjolske književnosti, narodne baštine te moderna strujanja svojega doba. U svojim najsnažnijim dramama on je pjesnik ljudske strasti i patnje, neposredan i slikovit. Glavni su aktanti u njegovim tragedijama žene, njihova ljubav, čulnost, materinstvo, opterećenost društvenim i religioznim predrasudama.

„Dom Bernarde Albe" posljednja je drama koju je napisao, samo nekoliko mjeseci prije nego što će biti pogubljen. Radnja je smještena u jednom andaluzijskom selu za vrijeme žalovanja za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde koje prema tradiciji traje osam godina. Za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće.

U predstavi glumi šest polaznica Kazališne škole za mlade: Ivona Petešić Frka, Hana Milić, Marijela Orlić, Enola Petešić, Marijeta Novosel i Dita Maria Gašpar te dugogodišnji članovi Dragon teatra Ante Mihić, Nada Dominis i Sani Burin. Režiju i kostimografiju potpisuje Maja Šimić, a majstor tehnike je Marino Petešić.
Predstavu su podržali Turistička zajednica općine Sali, Osnovna škola „Petar Lorini" i Hrvatska knjižnica i čitaonica Sali. Oba igranja su rasprodana.