Matica Zadrana poziva na glazbeno-pjesničku večer, Hommage čakavštini, koja će se održati 5. srpnja 2023. (srijeda) s početkom u 21.3o sati u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar.

Okupit će se naši pjesnici i glazbenici, koji stvaraju na čakavštini i time njeguju i čuvaju ovo jezično blago, koje predstavlja važnu sastavnicu našeg lokalnog identiteta.

Hommage čakavštini je zamišljen kao program iz područja kulturno-umjetničkog amaterizma kojim bi se Zadar predstavio javnosti kao jedan od najznačajnijih centara književne i opće umjetničke čakavske produkcije u Hrvatskoj.

Moderatorica će biti Milena Dundov, glumica i redateljica.

Program sadrži susret poezije i glazbe na čakavštini. Ovom aktivnošću Matica Zadrana želi putem čakavske poezije, proze i pjesme osnažiti svijest da čakavsko narječje kao jedno od tri narječja od kojih je satkan hrvatski jezik, predstavlja vrijednost na kojoj leže počeci hrvatske pismenosti.

- Grad Zadar i zadarski kraj imaju važnu ulogu u njegovanju čakavštine, ne samo povijesno nego i kroz svoje suvremene književnike i glazbenike. Stoga želimo snažnije promicati tu kulturnu dimenziju našeg lokalnog identiteta afirmirajući čakavštinu ne samo u književnosti, tj. u pisanoj riječi, nego i u glazbenoj kulturi, usmenoj interpretaciji i drugim vidovima umjetničkog izražavanja, izjavili su iz Matice.