Kad bi netko kao u nekom kvizu upitao, tko su to Menoniti, ili kakva je to "zimska pšenica", koliki bi od nas bez neke pripreme mogli odgovoriti.

Međutim jedna poštanska marka SAD (serije "Ruralna Amerika" iz 1974. godine), koja prikazuje polje pšenice i stari američki vlak kakav pokatkad viđamo u popularnim vesternima priča nam zanimljivu priču o tome kako su prije 150 godina u SAD u velikim grupama dolazili ruski Nijemci iz Ukrajine, koje su se nazivali Menonitima (kršćanska religijska sljedba nastala u XVI. st.), a koji su dolazili jer nisu željeli služiti u carskoj vojsci, i koji su sa sobom donijeli u Americi nepoznatu "crvenu" tursku sortu pšenice (poznatu po svojoj crvenkastoj boji i zemljanom okusu) koja je bila neobično otporna pa je dobro uspijevala u Kansasu. To je - kako reče jedan američki agrokulturni stručnjak - bio možda najznačajniji događaj u povijesti Kansasa, jer ga je učinio najvećom žitnicom svijeta.

Spomen omotnica

Zimska, ili tvrda pšenica - kako se ta crvena "turska" sorta danas općenito zove - odredila je početke buduće velike poljoprivredne industrije Amerike, izmijenila lik Kansasa, Nebraske i Oklahome. Danas su Kansas i Oklahoma najveći proizvođači te tvrde crvene ozime pšenice, najviše klase pšenice u SAD-u koja se melje za krušno brašno.