„Oteto iz tmine - fotografije Jakova Peručića: od Čilea do Korčule" naziv je izložbe koja je danas otvorena u izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru. Riječ je o fotografijama s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koje svjedoče o životu na dva kontinenta - Južnoj Americi, u kojoj je Peručić izučio zanat, i Korčuli u kojoj je živio za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Fotografije iz Zadra, u kojemu je Peručić živio nakon Korčule do smrti, nisu sačuvane zbog savezničkog bombardiranja. Ni ove iz Korčule ne bi ugledale svjetlo dana da ih poznati ljubitelj korčulanske baštine Tonći Baždarić nije pronašao odbačene i uz pomoć autora izložbe Mara Grbića i Tonka Barčota udahnuo im novi život.

- U Korčuli smo priredili projekciju oko 600 portreta i iako je bila puna kino sala ljudi prepoznat je samo jedan predak današnjih stanovnika. Ne mogu se oteti dojmu da su Korčulani gledali svoje pretke koje nisu prepoznali te su danas ostali zabilježeni na fotografijama, ali bez imena i prezimena, istaknuo je Barčot.

Jedna od rijetkih fotografija koju su uspjeli identificirati je ona kasnijeg velikog hrvatskog književnika Petra Šegedina u društvu majke.

- Tih 100 godina je puno, spone se gube ali nadamo se da će se iz zadarske perspektive nešto otkriti, rekao je Grbić.

Zadarski kroničar Abdulah Seferović podsjetio je kako je Peručić neposredni sljednik legendarnog Tomasa Burata, u čijem je ateljeu u Kampo Kaštelu nastavio s radom zajedno sa svojim nećakom Ivanom Jeričevićem. On je atelje preselio u blizinu današnjeg Sveučilišta, zajedno sa svim Buratovim, Peručićevim i svojim negativima, pri čemu su većina od njih uništeni. Na izložbi je zato izložena Buratova fotografska kamera.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja svakim radnim danom od 10:00 do 13:00.