Dinosauri i pauci bit će ulog za likovnu izložbu Plavi salon.

U toj formuli krije se model po kojem će Narodni muzej komercijalnim najmom prostora, dobiti novac za pravu likovnu izložbu.

U Loži će biti pauci a u skladištu Čistoće koje je nažalost lani bilo mjesto pogibije mladog turista iz Irske, ponovno će se izložiti dinosauri. Zakup s  organizatorima tih turističkih izložbi iz Slovenije, u Narodnom muzeju ugovoren je do početka listopada.

Oni su danas dopremljeni u Zadar, uhvaćeni su u transportu na Trgu Petra Zoranića i za koji dan će biti dostupni kao turistička ponuda u Zadru. Na isti način će se iskoristiti i Loža. Jer kultura je skupa, a novac od ulaznica za likovnu izložbu nedostatan da podmiri sve troškove.

Plavi salon izvorno je zadarska izložba, nastala 1957. godine u sklopu Sajma ribarstva, pomorstva i turizma koji ju je financirao i iduće godine.

Ta bijenalna izložba posljednji put je održana 2018. na temu „Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu".

Od tada je galerija umjetnina ostala bez svog izložbenog prostora jer su se odvijali radovi na uređenju Kneževa pa Providurove palače.

Na stranici Narodnog muzeja je objavljeno kako Galerija umjetnina planira nastaviti s Plavim salonom u 2023. godine čime bi se u 19. izdanju predstavili umjetnici koji proširuju medij slike kao dvodimenzionalne površine na način da ga oprostoruju ili transkribiraju u digitalne oblike.

Plavi salon bit će priređen u Kneževoj palači i Loži od kraja ove godine pa do veljače 2024. godine.