Povodom Međunarodnog tjedna arhiva od 5. do 11. lipnja 2023. u programu arhivskih i srodnih ustanova koji organizira Međunarodno arhivsko vijeće (International Counciol on Archives - ICA) sudjeluje i Znanstvena knjižnica Zadar predstavljanjem zvučne knjige Planine autora Petra Zoranića, izrađene u zvučnom studiju Knjižnice.

Predstavljanje će biti 6. lipnja u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani. To se djelo u književnoj historiografiji smatra prvim hrvatskim romanom, pisanim prozom i stihom. Premda autor samo jednog poznatog djela, Zoranić je najznačajniji književnik Zadarskoga književnog kruga. Rođen je u Zadru oko 1508. godine. Prvo izdanje Planina tiskano je 1569. godine.

ZKZD je u svom studiju Planine pretvorila u zvuk, u zvučnu knjigu. Koristili su izdanje Grafičkog zavoda Hrvatske iz 1988. godine, koji sadrži i prijevod Planina na standardni jezik. Zvučna knjiga je čitana na standardnom jeziku, a u planu je snimanje Planina i u izvorniku.

Zvučne planine čitale su glumice Kazališta lutaka Zadar: Anđela Ćurković-Petković, Sanja Grgina i Gabrijela Meštrović Maštruko.

Uz predstavljanje navedene zvučne knjige bit će izložen Izbor iz fonda knjižnice na temu romana Planine Petra Zoranića koji Knjižnica čuva u tiskanom obliku.