Jučer, 30. svibnja započeo je „Laboratorij kazališnog videa". to je prva filmska radionica takve vrste koja nastaje u sklopu „Oslobođenog filma: filmske pustolovine za djecu i mlade", a trajat će do 4. lipnja u prostorima Drame plus, koja je i organizator radionice.

„Oslobođeni film: filmske pustolovine za djecu i mlade" je nezavisna inicijativa grupe slobodnih filmskih autora, koji djeluju u području filma i srodnih audiovizualnih praksi.

Svi programi i radionice vode se vizijom potpune otvorenosti i rastezljivosti kreativnih procesa u kojima se slobodno propituju granice medija, izražajnih sredstava i mogućnosti. Istražuje se stanje stalnog procesa i „putovanja" u komunikaciji s djecom i mladima kroz osvještavanje osjetila i unutarnjeg, emotivnog kapaciteta. Jezik srca prevodi se na jezik kamere, pokreta i prostora koji nerijetko, neovisno o cilju i rezultatu, imaju iscjeljujući ishod.

Na ovoj radionici po prvi puta će se jezik filma prilagođavati procesu nastanka kazališne predstave i tražiti način kako da jedan kreativni jezik prilagodi drugom i bude u njegovoj službi oblikovanjem vizuala, videa i filmskih sličica.

Izazov mladima ovdje je komunikacija između dva složena medija, kroz postupak svjesnog čitanja, analize i obrade dramske radnje scenskog djela.

Producent radionice i redatelj predstave je zadarski umjetnik i kazališni redatelj Vinko Radovčić, a voditelji radionice su multimedijalna autorica i umjetnica Ana Marija Marinov i filmski autor Toma Zidić. Kazališna predstava nastaje po dramskom tekstu „Ožiljak" Nine Horvat.

Program radionice nastaje uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i u suradnji sa Blank filmskim inkubatorom.