U Muzeju ninskih starina, u petak 26. svibnja s početkom u 12 sati, bit će otvorenje izložbe „Arheološko blago Cetine". Autorice izložbe su Sanja Budić Leto i Darija Domazet, a riječ je o zajedničkoj izložbi Muzeja triljskog kraja i Muzeja Cetinske krajine, koja će trajati sve do 8. rujna.

Cilj izložbe je javnosti prezentirati nalaze koji proizlaze iz korita rijeke, a čuvaju se u fundusima muzeja u Trilju, Sinju te Splitu. Navedeni pokretni nalazi samo su dio blaga, jer pravo bogatstvo leži u spoznajama i saznanjima o stanovnicima Cetinske krajine u kasnom brončanom i ranom željeznom dobu odnosno Delmatima.

Izložba je podijeljena u nekoliko tema koje čine cjelinu te govore o načinu života prapovijesnih zajednica, delmatskom ratniku i sukobima s Rimom, njihovim vjerovanjima i običajima te bitnim geostrateškim odrednicama.

Eksponati su popraćeni suvremenim vizualnim pomagalima i fotorealističnim vizualizacijama koje je za potrebe izložbe izradila tvrtka Simpert iz Slavonskog Broda, temeljem rezultata podvodnih arheoloških istraživanja koja su navedeni muzeji proveli u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru.