U četvrtak, 25. svibnja, u Crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati, održava se svečano otvaranje 13. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar, koje će trajati sve do 28. svibnja. Ovogodišnje izdanje je in memoriam, odnosno u znaku sjećanja na nedavno preminulog Antuna Doličkog, dirigenta koji je ostavio neizbrisiv pečat u glazbi Zadra.

 
- Ova ugledna manifestacija izrasla je iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Zadru, a nositelji su Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Zoranić", osnovano davne 1908., a također je Festival pjevačkih zborova Hrvatske, koji se u Zadru održavao od 1973. sve do Domovinskog rata. Na tim je temeljima Grad osnovao 1997. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i ono se bienalno od tada održava u Zadru, kao jedan od nositelja i poticatelja tradicije zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razin,  izjavila je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Melita Ivković.

Visokom nivou ovog natjecanja doprinosi svakako i neovisan međunarodni žiri, odnosno prosudbeno povjerenstvo, koje kao i svake godine, čine ugledni stručnjaci zborske glazbe. Predsjednica žirija je Jasenka Ostojić, kao i prethodnih godina, a uz nju je tu još jedna predstavnica hrvatskog dijela žirija, Antoaneta Radočaj-Jerković te još tri renomirana međunarodna imena.

Prijavljeno je 13 zborova, koji će se natjecati u tri kategorije, mješoviti zborovi, muški ili ženski zborovi te treća kategorija su vokalni ansambli. Zborovi dolaze iz Hrvatske, te iz Republike Češke, Demokratske republike Kongo, Bosne i Hercegovine, Kosova, Slovenije i Angole. - Vjerujemo da će ovo događanje ovaj tjedan staviti Zadar na centar zborskih događanja ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. - dodao je Tomislav Košta, umjetnički voditelj Natjecanja. Među natjecateljima su i dva zadarska zbora, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Zoranić" i mješoviti zbor Glazbene škole Blagoje Bersa pod vodstvom Nade Smoljan.

Predsjednica Upravnog vijeća Natjecanja, Nela Šarić, podijelila je pojedinosti o samom programu. Samo natjecanje zbiva se u petak 26. svibnja, od 18 do 21 sat u crkvi sv. Krševana, a istovremeno će se događati promenadni nastupi zborova na Morskim orguljama i Pozdravu Suncu, od 19.20 do nekih 21 sat. U subotu će natjecanje početi u 11.30 pa sve do 14 sati također u Crkvi, a promenadni nastupi taj dan bit će na Narodnom trgu i Forumu, od 11.50 do 14.30. Vrhunac dana bit će završna priredba u 20 sati, na kojoj će se dodijeliti Velika nagrada Grada Zadra nekom od tri najbolja zbora, sukladno osvojenim bodovima prethodnih dana.

Također, Melita Ivković je pred kraj spomenula i naglasila koliko su ponosni na zbirku, Antologiju hrvatske zborske glazbe, urednice Jasenke Ostojić, koja je postala tražena i relevantna literatura, jer je na jednom mjestu okupljena ponajbolja zborska glazba od prošlosti pa do danas. Posebnost je i ta da je u Zbirku uvrštena i skladba Antuna Doličkog, u čiju čast se održava ovogodišnje Natjecanje te koji je i postavio visoke kriterije za ovu manifestaciju, kojom se pridonijelo stvaranju snažne kulturne scene, koju i ove godine nastavljaju. - To nam je obaveza i radost. - nadodala je.